Łatwa kutia orkiszowa

Łatwa kutia orkiszowa

Składniki na: Łatwa kutia orkiszowa

  • 1 szklanka oczyszczonego ziarna orkiszu
  • 150 g masy makowej Bakalland
  • 150 g żurawiny suszonej Bakalland
  • 150 ml mleka
  • 100 g płatków migdałów Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 3 sztuki klementynek

Sposób przygotowania

Masę makową, orzechy włoskie i żurawinę zalewamy ciepłym mlekiem. Ziarna orkiszu płuczemy, zalewamy zimną, lekko osoloną wodą i gotujemy około 2 godziny, uważając na to, aby nie zabrakło wody w garnku. Od czasu do czasu mieszamy.

Orkisz odcedzamy i łączymy z przygotowaną masą makową. Klementynki obieramy i mieszamy z kutią. Podawać można na ciepło lub na zimno. Ozdabiamy połówkami orzechów Chandler Bakalland oraz płatkami migdałowymi.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (228 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...