Kuskus z wieprzowiną i brzoskwiniami

kuskus_z_wieprzowina_i_brzoskwiniami_2

Ilość porcji – 10

Składniki na danie: Kuskus z wieprzowiną i brzoskwiniami

  • 300 g wstępnie ugotowanego kuskusu,
  • 500 g polędwiczek wieprzowych,
  • 400 g brzoskwiń w puszce Valfrutta,
  • bulion,
  • 20 g szałwii,
  • 50 g masła,
  • sos sojowy,
  • 100 g selera,
  • 30 g świeżej mięty,
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Polędwiczki pokrój na cienkie paseczki i umieść w marynacie z posiekanego selera, sosu sojowego, szałwii i oliwy z oliwek. Umieść kuskus w misce i namocz w 1 łyżce gorącego bulionu z miętą, oliwą i solą. Odsącz brzoskwinie i pokrój je w drobną kostkę. Podsmaż polędwiczki na patelni. Umieść kuskus w szklanych miseczkach, dodaj brzoskwinie i uzupełnij polędwiczkami. Niech wszystkie soki, które wykapały z kuskus połączą się w aromatycznym sosie.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (200 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. linea  10 sierpnia 2016 11:26

    Wyglada to ładnie, ale wolałabym mimo wszystko podać takie danie tradycyjnie na talerzu, tak aby móc jeść i kaszę i polędwiczki jednoczesnie, a nie najpierw polędwiczki, potem brzoskwinie i na końcu samą kaszę.

    Odpowiedz
    • monicitia  12 sierpnia 2016 08:40

      No właśnie, danie ok, ale czemu w szklance?

      Odpowiedz
  2. mama_kazala  10 sierpnia 2016 15:46

    dziwne połączenie…boję się skusić…

    Odpowiedz
  3. kasia87g  10 sierpnia 2016 20:02

    niem lubię połączeń mięsa z owocami

    Odpowiedz
  4. luna341  10 sierpnia 2016 21:37

    Raczej się nie skuszę

    Odpowiedz
  5. sandra  10 sierpnia 2016 21:52

    Raczej nie lubię połączeń mięsa z owocami Ale nie wiadomo wygląda ładnie może ktoś lubi 🙂

    Odpowiedz
  6. Dakota  10 sierpnia 2016 22:47

    Na początku myślałam, że to deser! Nawet nie wiecie, jakie było moje zdziwienie. Oczywiście pomyślałam tak, widząc jedynie obrazek, a nie tytuł. Wygląda smakowicie. Przyznam szczerze, że nie każde połączenie mięsa z owocami lubię, ale na brzoskwinie z wieprzowiną mogłabym się skusić. W dodatku jest też kuskus, który uwielbiam. Zapisuję przepis i niebawem go wypróbuję.
    Swoją drogą… te danie jest tak pięknie podane, że z całą pewnością sprawdziłoby się jako przekąska na jakimś przyjęciu 🙂

    Odpowiedz
  7. Jaworka  31 sierpnia 2016 18:38

    Lubię połaczenie owoców z mięsem więc i to na pewno przypadnie mnie i mojej rodzinie do gustu a po za tym tak to pięknie i elegancko wygląda że może byc jako przystawka na jakimś przyjęciu rodzinnym

    Odpowiedz
  8. Aneta  27 września 2016 15:11

    Nie przepadam za kaszą kuskus.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany