Kuskus inaczej
Kuskus to tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy zarówno makaronu jak i kaszy. Jak przyrządzić oryginalną potrawę?
Kuskus to tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy zarówno makaronu jak i kaszy. Jest to materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy, ale obecnie produkowany jest z mąki pszennej, wody i różnego rodzaju dodatków. W niektórych rejonach świata ciągle można dostać oryginalny kuskus wytworzony z rozdrobnionych ziaren. Jest to kluczowy element kuchni Maroka, tak samo jak przyprawy. To właśnie na tych dwóch składnikach oparta jest cała kultura tradycyjnego gotowania w tym afrykańskim państwie. Maroko było historycznie bardzo istotnym miejscem dla rozwoju właściwie każdej kuchni i każdej kultury, ponieważ było to centrum wymiany i sprzedaży przypraw z całego świata. Dlatego właśnie, dania z kuskus z różnorodnymi mieszankami przypraw momentalnie kojarzą się z Marokiem. Choć połączeń smakowych jest tyle, ilu ich twórców, to najbardziej popularnym jest kminek z papryką i kurkumą, a kuskus z tą mieszanką jest tradycyjnym daniem, które każdy Marokańczyk zna z własnego domu.
Oczywiście najpopularniejszym daniem, jest kuskus z warzywami i mięsem. Najczęściej jest łączony z wieprzowiną, baraniną lub kurczakiem, ale może być również podany z samymi warzywami, co w żaden sposób nie odbierze potrawie smaku. Trochę bardziej niekonwencjonalnym podejściem do tematu przyrządzania tego rodzaju kaszy jest podanie jej na słodko. Świetnym pomysłem są słodkie omlety z daktylami, orzechami i suszonymi morelami z dodatkiem miodu. Oryginalnym pomysłem będzie również przyrządzenie pieczywa z dodatkiem kuskusu.
Dania przyrządzane według tych oraz innych przepisów inspirowanych kulturą i kuchnią Maroka można obejrzeć w programie Jenny Morris gotuje – Maroko na kanale Polsat Food Network.
Płaskie placuszki z kuskus
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka uprzednio namoczonego kuskus
- 10g soli
- 20g cukru
- 10g drożdży w proszku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 40ml letniej wody
Przygotowanie:
- Wsyp suche składniki do miski, dodaj oliwę i ¾ wody a następnie wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie miękka. Ugniataj przez około 15 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
- Umieść ciasto z powrotem w misce, posmaruj wierzch olejem i przykryj ściereczką, odstaw
w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia. - Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ustaw piekarnik na 180 ̊C a ciasto podziel na 12 porcji.
- 6 z nich rozwałkuj na kształt okręgów wielkości talerzyka.
- Drugie sześć porcji rozwałkuj i uformuj w długi wężyk, a następnie otocz nim brzegi każdego z wcześniej rozwałkowanych placków, tak aby uzyskać obręcz.
- Ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Piecz przez 15 – 20 minut aż do uzyskania złoto – brązowego koloru.
Słodki omlet z kuskus
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 10 listków mięty, poszatkowanych
- Szczypta soli
- Szczypta cukru
- Oliwa z oliwek
- 6 daktyli, posiekanych
- 10 szuszonych moreli, posiekanych
- ½ szklanki prażonych migdałów, posiekanych
- ½ szklanki prażonych orzechów włoskich, posiekanych
- 1 szklanka kremowego serka
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- Starta skórka z 1 pomarańczy
- 1 szklanka kuskus, ugotowanego
- 2 łyżki prażonych ziaren sezamu
Przygotowanie:
- Ubij jajka w misce, dodaj miętę, szczyptę soli i cukru. Nagrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek
i przykręć temperaturę o połowę. - Wlej 35ml jajecznej mikstury i rozprowadź równomiernie po patelni. Gdy jajka się zetną, zdejmij z patelni przy pomocy silikonowej szpatułki. Pozostaw do ostygnięcia.
- Daktyle, morele, migdały, orzechy włoskie, serek kremowy, miód, cynamon i skórkę
z pomarańczy umieść w misce i wszystko dokładnie wymieszaj, następnie dodaj kuskus. - Rozsmaruj tak powstałe nadzienie na omletach i zawiń. Przekrój na pół po skosie, polej syropem daktylowym i posyp ziarnami sezamu.
Przepis na 6 porcji
Syrop daktylowy
Składniki:
- 10 daktyli, drobno posiekanych
- 1 ½ szklanki wody
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- Starta skórka z 1 pomarańczy
- 1 goździk
Przygotowanie:
- Umieść wszystkie składniki w małym rondlu i gotuj na wolnym ogniu aż daktyle się rozpadną.
- Kiedy daktyle się ugotują, a całość zacznie nabierać konsystencji syropu, zdejmij z ognia
i odcedź. - Pozostały mus z daktyli można zostawić i dodać później np. do jogurtu.
Program “Jenny Morris gotuje – Maroko” można oglądać od poniedziałku do piątku o 10:30 i 18:30 na Polsat Food Network.