Kurkumina – złoty kolor zdrowia
Kurkuma, zwana również ostryżem długim, kojarzona jest głównie z popularną w kuchni indyjskiej przyprawą. Tymczasem jej główny składnik – kurkumina – jest źródłem wyjątkowych korzyści zdrowotnych.
Kurkuma jest przyprawą, która nadaje potrawom charakterystyczny złoty kolor. W Indiach używana jest od tysięcy lat jako dodatek do potraw oraz ziele lecznicze. Kilkanaście lat naukowcy z całego świata zajmowali się tym, czym medycyna hinduska zajmuje się od tysięcy lat – kurkuminoidami.
Kurkuminoidy
To związki o zbliżonej strukturze, wykazujące właściwości lecznicze. Najważniejszym z nich jest kurkumina, będąca głównym składnikiem kurkumy. Ma ona działanie przeciwzapalne i jest bardzo silnym antyoksydantem. Jednak jej zawartość w kurkumie nie jest duża (około 3%). Tymczasem większość badań potwierdzających zdrowotne właściwości kurkuminy opiera się na dziennej dawce, która wynosi około 1 grama. Dlatego osoby zainteresowane jej właściwościami leczniczniczymi powinny zdecydować się na czysty ekstrakt z kurkuminy.
Kurkumina ma istotne znaczenie dla organizmu ludzkiego, ponieważ wspiera zachowanie równowagi nerwowej i umysłowej oraz pracę ośrodkowego układu nerwowego. Wykazuje znaczące właściwości przeciwoksydacyjne, pomaga zachować skuteczność systemu odpornościowego, wspiera wytwarzanie krwi i utrzymanie jej prawidłowego składu. Wspiera pracę serca i układu krążenia, pomaga utrzymać zdrowie płuc i górnych dróg oddechowych, wątroby, skóry, dobrą kondycję mięśni i stawów, ogranicza proces gromadzenia tłuszczów w wątrobie, ułatwia trawienie i pobudza apetyt.
W skrócie: kurkumina jest preparatem o bardzo szerokim spektrum działania w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
Kukrumina – najważniejsze informacje
- Posiada silne działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, oczyszczające, przeciwoksydacyjne.
- Wspomaga terapię nowotworów piersi i płuc.
- Wspiera pracę serca i układu krążenia.
- Wspomaga metabolizm, ogranicza łaknienie, przyspiesza trawienie, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
- Pomaga utrzymać zdrowie płuc i górnych dróg oddechowych.
- Wspiera pracę układu nerwowego oraz zachowanie równowagi nerwowej i umysłowej.
- Pomaga utrzymać zdrowie wątroby, skóry, mięśni i stawów.