Kurkuma. Czym wyróżnia się szafran indyjski?
Kurkuma to przyprawa, która od lat wykorzystywana jest w kuchni, medycynie tradycyjnej oraz pielęgnacji. Jakie ma właściwości i zastosowanie? Co wyróżnia roślinę? Podpowiadamy!
Kurkuma pochodzi z tej samej rodziny, co imbir i ma zbliżone do niego właściwości. Kojarzy się głównie z kuchnią indyjską, jednak wykorzystuje się ją także w lecznictwie oraz pielęgnacji. Nazywana jest niekiedy ostryżem, szafranicą, szafranem indyjskim, żółcieniem lub żółtym imbirem. Przyprawa posiada mnóstwo korzystnych właściwości dla zdrowia i urody. Zdobywa też coraz większą popularność, mówi się, że będzie jednym z trendów kulinarnych 2018! Co dokładnie wyróżnia przyprawę? Dlaczego warto stosować kurkumę?
Kurkuma – właściwości
Kurkuma zawiera sporo błonnika, witamin (C, B6, E, K…) i minerałów (wapń, żelazo, magnez, potas, cynk…). Bogata jest w związek nazywany kurkuminą, który należy do silnych polifenoli. W tradycyjnej azjatyckiej medycynie wykorzystywano ją do leczenia różnych zapaleń wewnętrznych i zewnętrznych. Obecnie naukowcy twierdzą, że ma znacznie szerszy zakres działania.
Szafran indyjski w lecznictwie
Według badań ostryż wspiera procesy naprawcze w ludzkim mózgu i stymuluje jego pracę. Zapobiega alzheimerowi. Dzięki zawartości kurkuminy ma zaś działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i może być przydatny w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia wielu nowotworów. Ostryż może być stosowany również do dezynfekcji niewielkich ran i oparzeń. Uśmierza ból, pomaga w chorobach reumatycznych. Pozytywnie działa także na układ pokarmowy. Szafran indyjski pomaga na dolegliwości trawienne. Zawiera właściwości żółciopędne, pobudza enzymy trzustkowe, działa przeciwbakteryjnie i rozkurczowo. Wspomaga metabolizm i odchudzanie, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, ułatwia spalanie kalorii. Wspiera wątrobę, a prócz tego wzmacnia odporność. Żółty imbir pomaga zwalczyć drobne infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Naturalnie oczyszcza wątrobę. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wspiera pracę serca, pobudza krążenie. Dodatkowo ma właściwości antydepresyjne. Poprawia samopoczucie, podobno redukuje też skłonność do zachowań antyspołecznych.
Ostryż w kosmetyce
Kurkumę wykorzystuje się do tworzenia kosmetyków do makijażu (np. barwienia szminek, podkładów). Znajduje ona zastosowanie także w pielęgnacji włosów (dodaje się ją do płukanek). Olejek z ostryżu stanowi często składnik perfum orientalnych. Na bazie szafranu indyjskiego można też przygotować maseczkę o właściwościach antyseptycznych, odżywczych, przeciwzapalnych, wygładzających, przeciwzmarszczkowych i rozjaśniających. Regularne spożywanie kurkumy wpływa pozytywnie na kondycję skóry, niweluje stany zapalne (np. trądzik, łuszczycę).
Kurkuma w kuchni
Przyprawa jest rozgrzewająca, lekko pikantna w smaku, ma delikatny, korzenny zapach. Wchodzi w skład curry. Znajduje zastosowanie jako dodatek do potraw egzotycznych, warzywnych, jajek, ryżu. Wzbogaca smak i zapach zup, sosów, drobiu, ryb oraz sałatek. Najlepiej łączyć ją z pieprzem i chili, wtedy zwiększa się jej przyswajanie. Można dodawać ją do marynat, a także do napojów: herbaty, kawy.
Przyprawę najlepiej dodać na początku przygotowywania potrawy, wtedy najlepiej podkreśli jej charakter. Nie należy też przesadzać z ilością, ze względu na intensywny smak i aromat, wystarczy dodać do dań tylko odrobinę! Poniżej 3 proste przepisy z orientalnym dodatkiem.
Energetyczny napój z kurkumą
Składniki: 4 marchewki, 1 pomarańcza, 1 jabłko, kawałek kłącza kurkumy (2-3 cm)
Przygotowanie: Obierz i pokrój składniki. Wrzuć je do blendera, następnie zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Złoty ryż
Składniki: 2 szklanki ryżu jaśminowego, 2 szklanki wody, 1 liść laurowy, laska cynamonu, 3 goździki, ¾ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie: Ryż opłucz pod bieżącą wodą i wsyp do garnka. Zalej wodą, dodaj przyprawy (także sól). Zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia, odstaw na kolejne 10 minut. Wyjmij liść laurowy, laskę cynamonu i goździki. Dodaj olej.
Przeciwzapalna herbatka imbirowa
Składniki: 1 łyżeczka świeżego imbiru, 1/5 g kurkumy, 1 g pieprzu, 7 g miodu, 14 g cytryny, woda
Przygotowanie: Posiekać imbir i wrzucić go do kubka. Dodać przyprawy, miód, plaster cytryny. Zalać gorącą wodą. Wymieszać. Pić ciepłe, małymi łyczkami.