Kurki – jak szybko je oczyścić? Znamy najprostszy sposób!

Sezon na kurki trwa w najlepsze, a początek jesieni to idealny czas, by wybrać się na grzyby. Wiele z nas uwielbia kurki. Nic dziwnego! To niezwykle smaczne grzyby, które są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Jak szybko oczyścić kurki, żeby nadawały się do jedzenia? Znamy na to bardzo prosty sposób, który z pewnością ułatwi Ci przygotowanie dań z kurkami.

Kurki to bardzo delikatne grzyby. Kupując je lub zbierając samodzielnie, na pewno zauważyłyście, że mają na sobie kawałki mchu, ziemię, które trudno doczyścić. Znamy prosty sposób na to jak szybko oczyścić kurki, żeby zachowały wszystkie wartości i wyśmienity smak!

Jak szybko czyścić kurki

Fot. Nick Grappone on Unsplash

Sezon na kurki

Kurki to jedne z ulubionych grzybów w polskiej kuchni. Są aromatyczne, ale bardzo delikatne. Należy więc się z nimi w kuchni łagodnie obchodzić. W sezonie grzybowym kurki cieszą się ogromną popularnością wśród grzybiarzy. Sos z kurek, zupa z kurek czy jajecznica z kurkami na maśle to pozycja obowiązkowa w tym sezonie. Wracając z lasu lub kupując kurki w sklepie, naszym pierwszym odruchem jest ich umycie pod bieżącą wodą. Nie rób tego! Nie myjemy kurek, a delikatnie je oczyszczamy. W jaki sposób to robić, żeby nie naruszyć struktury grzybów i nie zepsuć ich smaku?

Nie myj kurek!

Gdy przynosimy do domu zanieczyszczone grzyby – z kawałkami mchu, czy ziemią, natychmiast chcemy je umyć. Podobnie przecież robimy z owocami, czy warzywami. Tym razem musisz postąpić inaczej, żeby kurki zachowały smak i aromat. Kurki myte pod bieżącą wodą w zlewie szybko tracą smak. Nie służy im także moczenie w zimnej wodzie. W takim razie jak oczyścić kurki?

 

Kurki – jak je oczyścić?

Znamy prosty i szybki sposób na to, jak oczyścić kurki, by nadawały się do jedzenia i nie straciły swoich właściwości. Samodzielnie usuwanie kawałek po kawałku resztek ziemi czy piasku byłoby bardzo czasochłonne. Pomóż sobie wilgotnym ręcznikiem papierowym lub kuchennym pędzelkiem. Jeśli zamoczysz pędzelek w wodzie 90-100 st. z dodatkiem soli lub w oleju, pójdzie Ci jeszcze sprawniej. Dzięki pędzelkowi skutecznie usuniesz zanieczyszczenia, które znajdują się w blaszkach i są trudne do wykrycia.

Jak czyścić kurki

Fot. Timothy Dykes on Unsplash

Jak szybko oczyścić kurki? Drugi sposób!

Ten sposób wymaga o wiele mniej Twojej pracy i uwagi. Wystarczy, że kurki zanurzysz w misce z osolonym wrzątkiem. Dzięki wysokiej temperaturze wody na powierzchni kurek wydzieli się substancja o konsystencji śluzu, która ułatwi usuwanie zanieczyszczeń, a przy tym zapobiega utracie smaku. Już po kilku chwilach większość zanieczyszczeń, które znajdowały się w grzybach, opadnie na dno miski. Możesz jeszcze bardziej przyspieszyć oczyszczanie kurek, jeżeli zamieszasz wodę tak, żeby lekko zawirowała. Kurki z wody wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Aby mieć pewność, że kurki są już czyste, powtórz czynność trzy razy. Jeżeli widzisz, że kurki są jeszcze nie do końca czyste i np. w blaszkach kryją się ziarenka piasku, czy mech, to usuń je pędzelkiem tak, jak pisałyśmy we wcześniejszym akapicie. Kurki są gotowe do dalszej obróbki!

Jak szybko oczyścić kurki

Fot. Benjamin Jopen on Unsplash

 

Grzyby kurki – jakie mają właściwości odżywcze?

Kurki to grzyby, które warto jeść. Oprócz aromatycznego, delikatnie korzennego smaku, zawierają witaminy i składniki odżywcze. Są niskokaloryczne, więc nie przejmuj się jeżeli jesteś na diecie. Porcja dania z kurkami nie powinna wpłynąć negatywnie na Twoje odchudzanie. Ponadto mają sporo błonnika, więc działają korzystnie na metabolizm oraz zawierają witaminę B i D oraz żelazo, cynk, miedzi i potas. 

Jakie dania z kurkami lubicie najbardziej?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (79 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...