Kurczak z winogronami

Kurczak z winogronami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowywania: 20 minut

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka przecięte wzdłuż na pół
  • 4 płaty szynki parmeńskiej
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżka Przyprawy naturalnej do kurczaka pikantnej Knorr
  • 2 cebulki szalotki
  • 80 g winogron białych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki
  • 80 g winogron ciemnych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml białego wina Chardonnay
  • kilka listków bazylii
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Część oliwy z oliwek połącz z otartą skórką z cytryny i przyprawą do kurczaka. W powstałej marynacie obtocz piersi, następnie zawiń je dookoła szynką parmeńską.
  2. Tak przygotowane piersi obtocz w mące i podsmaż na pozostałej części oliwy na złoty kolor.
  3. Piersi przełóż na chwilę na bok. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, dodaj winogrona, całe gałązki tymianku. Całość podlej białym winem. Gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając niepełną szklankę wody. Dodaj sok z wyciśniętej cytryny. Włóż kurczaka na powrót do sosu, całość gotuj pod przykryciem przez minutę. Piersi ponownie przełóż na bok. Do sosu dodaj łyżkę masła – energicznie mieszając, spraw, by masło zemulgowało w sosie. Dodaj pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii.
  4. Piersi przekrój pod kątem na kilka plastrów. Polej po wierzchu sosem.

Przepis: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (207 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...