Kurczak z winogronami

Kurczak z winogronami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowywania: 20 minut

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka przecięte wzdłuż na pół
  • 4 płaty szynki parmeńskiej
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżka Przyprawy naturalnej do kurczaka pikantnej Knorr
  • 2 cebulki szalotki
  • 80 g winogron białych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki
  • 80 g winogron ciemnych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml białego wina Chardonnay
  • kilka listków bazylii
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Część oliwy z oliwek połącz z otartą skórką z cytryny i przyprawą do kurczaka. W powstałej marynacie obtocz piersi, następnie zawiń je dookoła szynką parmeńską.
  2. Tak przygotowane piersi obtocz w mące i podsmaż na pozostałej części oliwy na złoty kolor.
  3. Piersi przełóż na chwilę na bok. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, dodaj winogrona, całe gałązki tymianku. Całość podlej białym winem. Gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając niepełną szklankę wody. Dodaj sok z wyciśniętej cytryny. Włóż kurczaka na powrót do sosu, całość gotuj pod przykryciem przez minutę. Piersi ponownie przełóż na bok. Do sosu dodaj łyżkę masła – energicznie mieszając, spraw, by masło zemulgowało w sosie. Dodaj pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii.
  4. Piersi przekrój pod kątem na kilka plastrów. Polej po wierzchu sosem.

Przepis: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (189 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. girlblack  4 marca 2015 12:51

    A ja zastanawiałam się co dzisiaj zrobić z tym kurczakiem 😀 i już wiem! dziękuję 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  4 marca 2015 14:38

    Musi być pyszne!

    Odpowiedz
  3. bbo  4 marca 2015 15:30

    Takiego jeszcze nigdy nie jadłam.

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  4 marca 2015 15:34

    Wszystkie składniki lubię , więc na pewno by mi smakowalo.

    Odpowiedz
  5. Wusia  4 marca 2015 17:01

    W zimie z tymi winogronami może być problem.Jest wyjście -użycie rodzynek albo suszonych moreli.
    Polecam bo tak właśnie wypróbowałam.

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  4 marca 2015 17:31

    Zapewne jest pyszne. Nie jadłam nigdy takiego połączenia.

    Odpowiedz
  7. magella87  7 marca 2015 17:02

    zapisuje przepis, niedlugo go wyprobuje

    Odpowiedz
  8. Elżbieta Wawer  24 marca 2015 19:09

    świetny przepis muszę skorzystać z niego zawsze to urozmaicenie

    Odpowiedz
  9. Aneta  9 lutego 2016 18:47

    Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany