Kurczak z winogronami
Kurczak z winogronami
Liczba porcji: 4
Czas przygotowywania: 20 minut
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka przecięte wzdłuż na pół
- 4 płaty szynki parmeńskiej
- 2 gałązki tymianku
- 1 łyżka Przyprawy naturalnej do kurczaka pikantnej Knorr
- 2 cebulki szalotki
- 80 g winogron białych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki
- 80 g winogron ciemnych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki
- 200 ml białego wina Chardonnay
- kilka listków bazylii
- 100 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Część oliwy z oliwek połącz z otartą skórką z cytryny i przyprawą do kurczaka. W powstałej marynacie obtocz piersi, następnie zawiń je dookoła szynką parmeńską.
- Tak przygotowane piersi obtocz w mące i podsmaż na pozostałej części oliwy na złoty kolor.
- Piersi przełóż na chwilę na bok. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, dodaj winogrona, całe gałązki tymianku. Całość podlej białym winem. Gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając niepełną szklankę wody. Dodaj sok z wyciśniętej cytryny. Włóż kurczaka na powrót do sosu, całość gotuj pod przykryciem przez minutę. Piersi ponownie przełóż na bok. Do sosu dodaj łyżkę masła – energicznie mieszając, spraw, by masło zemulgowało w sosie. Dodaj pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii.
- Piersi przekrój pod kątem na kilka plastrów. Polej po wierzchu sosem.
Przepis: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr