Oryginalny przepis Pascala Brodnickiego: Kurczak z grzybami i białym winem

Autorem przepisów jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni

kurczak-z-grzybami-i-bialym-winem

Kurczak z grzybami i białym winem

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • udka z kurczaka – 4 sztuki
  • pomidory bez skórki pokrojone w kostkę – 800  g
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak – 40 ml
  • pieczarki lub leśne grzyby pokrojone w talarki – 150 g
  • białe wino wytrawne – 0,5 szklanki
  • mąka – 1  łyżka
  • szalotka pokrojona w piórka – 2 sztuki
  • świeże zioła: bazylia, szałwia, estragon, tymianek, oregano
  • ząbek czosnku posiekany – 2 sztuki
  • posiekana pietruszka – 0,5 pęczka
  • czarne oliwki bez pestek – 50 g

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój udka na pół w miejscu torebki stawowej, umyj kurczaka i osusz.
  2.  Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak Szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskała odpowiednią temperaturę do smażenia.
  3.  Podsmaż kurczaka z każdej strony na złoto. Dodaj szalotki, czosnek, sól i pieprz i smaż kolejne 5 minut, mieszając.
  4.  Posyp mięso mąką z góry po całości, dodaj białe wino, pomidory i świeże posiekane zioła. Mocno podsmaż, na koniec zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj 25 minut.
  5.  Dodaj pieczarki lub grzyby leśne, przykryj patelnię i smaż kolejne 10-15 minut. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj więcej białego wina, jeśli jest za rzadki – smaż dłużej.
  6.  Na koniec dodaj pietruszkę i oliwki. Podawaj z sałatą lub – jeśli jesteś łasuchem – z zapiekanką ziemniaczaną. Bon Appétit!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (315 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...