Oryginalny przepis Pascala Brodnickiego: Kurczak z grzybami i białym winem
Autorem przepisów jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni
Kurczak z grzybami i białym winem
Ilość porcji: 4
Składniki:
- udka z kurczaka – 4 sztuki
- pomidory bez skórki pokrojone w kostkę – 800 g
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak – 40 ml
- pieczarki lub leśne grzyby pokrojone w talarki – 150 g
- białe wino wytrawne – 0,5 szklanki
- mąka – 1 łyżka
- szalotka pokrojona w piórka – 2 sztuki
- świeże zioła: bazylia, szałwia, estragon, tymianek, oregano
- ząbek czosnku posiekany – 2 sztuki
- posiekana pietruszka – 0,5 pęczka
- czarne oliwki bez pestek – 50 g
Sposób przygotowania:
- Przekrój udka na pół w miejscu torebki stawowej, umyj kurczaka i osusz.
- Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak Szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskała odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Podsmaż kurczaka z każdej strony na złoto. Dodaj szalotki, czosnek, sól i pieprz i smaż kolejne 5 minut, mieszając.
- Posyp mięso mąką z góry po całości, dodaj białe wino, pomidory i świeże posiekane zioła. Mocno podsmaż, na koniec zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj 25 minut.
- Dodaj pieczarki lub grzyby leśne, przykryj patelnię i smaż kolejne 10-15 minut. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj więcej białego wina, jeśli jest za rzadki – smaż dłużej.
- Na koniec dodaj pietruszkę i oliwki. Podawaj z sałatą lub – jeśli jesteś łasuchem – z zapiekanką ziemniaczaną. Bon Appétit!