Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią

Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią

Składniki na danie: Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią

  • dynia piżmowa i hokkaido 1 kg
  • kurczak cały 1 szt.
  • żurawina Bakalland 100 g
  • opcjonalnie Złote owoce Bakalland 60 g
  • białe wino 100 ml
  • miód 1 łyżka
  • cebula 3 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • papryczka chilli 1 szt.
  • sól
  • pieprz
  • szałwia świeża
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Na oleju lub maśle klarowanym przesmażamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek i dodajemy listki szałwii. Umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie mięso dodajemy na patelnię do delikatnie podsmażonej cebuli i dosypujemy suszone owoce żurawiny. Aby nadać potrawie delikatnej kwaskowości możemy również dodać Złote owoce. Całość podlewamy winem i krótko odparowujemy. W międzyczasie umytą i obraną dynię (dyni hokkaido nie musimy obierać) kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do kurczaka razem z miodem i pokrojoną papryczką chilli, a następnie przyprawiamy danie solą. Całość dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Potrawę podajemy z pieczywem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (238 głosów, średnia: 4,24 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  21 listopada 2015 09:57

    Danie sezonowe 🙂

    Odpowiedz
  2. sylwiawes  21 listopada 2015 12:07

    Świetny przepis 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  21 listopada 2015 13:21

    Jakoś dynia mi się nie widzi

    Odpowiedz
    • Żanett  21 listopada 2015 18:13

      Ja też nie chcę z dynią 🙂

      Odpowiedz
      • Aneta  30 listopada 2015 16:18

        Zastąpimy dynię czymś innym i będzie OK! 🙂

        Odpowiedz
  4. macierzanka  21 listopada 2015 15:30

    Podoba mi się ten przepis.

    Odpowiedz
  5. Jaworka  21 listopada 2015 18:07

    ciekawy przepis ale ja z dynią jeszcze nie jadlam

    Odpowiedz
  6. Patriszia  22 listopada 2015 23:29

    Ta żurawina najbardziej mnie zachęca.

    Odpowiedz
  7. bbo  23 listopada 2015 20:23

    Ta szałwia musi kusić zapachem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany