Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią

Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią

Składniki na danie: Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią

  • dynia piżmowa i hokkaido 1 kg
  • kurczak cały 1 szt.
  • żurawina Bakalland 100 g
  • opcjonalnie Złote owoce Bakalland 60 g
  • białe wino 100 ml
  • miód 1 łyżka
  • cebula 3 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • papryczka chilli 1 szt.
  • sól
  • pieprz
  • szałwia świeża
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Na oleju lub maśle klarowanym przesmażamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek i dodajemy listki szałwii. Umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie mięso dodajemy na patelnię do delikatnie podsmażonej cebuli i dosypujemy suszone owoce żurawiny. Aby nadać potrawie delikatnej kwaskowości możemy również dodać Złote owoce. Całość podlewamy winem i krótko odparowujemy. W międzyczasie umytą i obraną dynię (dyni hokkaido nie musimy obierać) kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do kurczaka razem z miodem i pokrojoną papryczką chilli, a następnie przyprawiamy danie solą. Całość dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Potrawę podajemy z pieczywem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (297 głosów, średnia: 4,31 z 5)
zapisuję głos...