Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią

Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią
Soczyste kawałki kurczaka duszone z dwiema odmianami dyni, słodko-kwaskową żurawiną i świeżą szałwią to jesienne danie typu “one-pot”, które robi cały aromat w jednym naczyniu. Cebula i czosnek podsmażone na maśle/oleju budują głębię, białe wino dodaje lekkości, a łyżka miodu zaokrągla smak i pięknie szkli dynię. Pikantna papryczka balansuje słodycz, a listki szałwii nadają maślanego, ziołowego finiszu. To comfort food, które świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem.

Przepis na kurczaka z dynią, suszoną żurawiną i szałwią

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania (aktywny): ok. 15 minut
Czas duszenia: ok. 40 minut
Łącznie: ok. 55 minut

Kaloryczność (szacunkowo): ≈ 495 kcal / porcję

Składniki na danie 

  • dynia piżmowa i hokkaido 1 kg
  • kurczak cały 1 szt.
  • żurawina Bakalland 100 g
  • opcjonalnie Złote owoce Bakalland 60 g
  • białe wino 100 ml
  • miód 1 łyżka
  • cebula 3 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • papryczka chilli 1 szt.
  • sól
  • pieprz
  • szałwia świeża
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Na oleju lub maśle klarowanym przesmażamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek i dodajemy listki szałwii. Umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie mięso dodajemy na patelnię do delikatnie podsmażonej cebuli i dosypujemy suszone owoce żurawiny. Aby nadać potrawie delikatnej kwaskowości możemy również dodać Złote owoce. Całość podlewamy winem i krótko odparowujemy. W międzyczasie umytą i obraną dynię (dyni hokkaido nie musimy obierać) kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do kurczaka razem z miodem i pokrojoną papryczką chilli, a następnie przyprawiamy danie solą. Całość dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Potrawę podajemy z pieczywem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (297 głosów, średnia: 4,31 z 5)
loading... zapisuję głos...