Kurczak w wersji po polsku
Receptura na Kurczak w wersji po polsku autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr
czas przygotowania: 120 minut
ilość porcji: 3-5
Składniki:
4 jaja
1 średniej wielkości kurczak
20 g Naturalnej Przyprawy do kurczaka pikantnej Knorr
1/2 kg serc i wątróbek kurzych
2 czerstwe bułki
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
1/2 pęczka pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Umyj kurczaka i natrzyj go marynatą Knorr również w środku i odstaw w chłodne miejsce.
2. Oddziel białka i żółtka. Bułki namocz w mleku. Utrzyj masło z żółtkami, dodaj odsączoną bułkę, pokrojoną drobno wątróbkę i serca.
3. Białka ubij na pianę, dodaj do mięsa. Wymieszaj wraz z pietruszką, majerankiem i dopraw solą.
4. Tak przygotowanym farszem nadziej kurczaka i zaszyj otwór. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około 90 minut, podlewając wodą.
Rada: Recepturę kurczaka po polsku możemy wzbogacić, dodając do farszu rodzynki lub zastępując pietruszkę koperkiem. Ponadto dawniej bułkę moczono nie w mleku, ale w śmietanie.