Kurczak satay z miodem – na sposób tajski
Składniki na danie: Kurczak satay z miodem
- 8 polędwiczek z kurczaka
- 2 łyżeczki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki wody
- patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną, sosem teriyaki, miodem i przyprawą Knorr, dla nadania aromatu. Do tak przygotowanej marynaty włóż polędwiczki z kurczaka. Marynuj przez godzinę.
- Po marynowaniu wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Mięso nakłuwaj na szaszłyki wzdłuż na przemian, tak jak szyję się igłą z nitką.
- Grilluj kilka minut z każdej strony, tak aby mięso pozostało soczyste. W trakcie smażenia polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj z sałatą.