Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją

Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją

Składniki na 2 porcje dania: Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała papryka czerwona, pokrojona w paski
  • 1 mała papryka zielona, pokrojona w paski
  • 3 cebule dymki, posiekane
  • 1 mała papryczka chili, posiekana
  • 1 szklanka słodkiego groszku
  • 1/2 szklanki sosu sojowego Kikkoman Teriyaki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 2 pieczarki, pokrojone w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Do ozdobienia:

  • podsmażone ziarna sezamu
  • ryż jaśminowy

Przygotowanie:

Wsadzić pokrojoną pierś z kurczaka do miski, obtoczyć w oleju sezamowym i pozostawić na 20 minut. Do woka nalać oleju roślinnego i podgrzać na dużym ogniu. Smażyć pierś z kurczaka przez 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru. Wyjąć mięso i położyć pod przykryciem. Do woka wrzucić pokrojony seler oraz papryki. następnie pieczarki, cebule dymki, chili, czosnek oraz słodki groszek. Podsmażać przez minutę lub dwie. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do woka i wlać sos sojowy Kikkoman. Smażyć przez kolejne 3 do 4 minut aż warzywa zmiękną a mięso będzie gotowe.

Podawać z ryżem jaśminowym oraz podsmażonymi ziarnami sezamu.

Zobacz także: Omlet z kolendrą prawie po japońsku

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (233 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  1 czerwca 2015 12:58

    Jak zwykle chińszczyzna szybka zdrowa i bardzo smaczna.Jedna z moich ulubionych kuchni.

    Odpowiedz
  2. martucha180  1 czerwca 2015 13:03

    Jadłam coś podobnego – kawałki kurczaka całe w sezamie. Pychotka!

    Odpowiedz
  3. macierzanka  1 czerwca 2015 18:02

    Wygląda apetycznie , warto spróbować.

    Odpowiedz
  4. bbo  1 czerwca 2015 21:39

    I na długo znika uczucie głodu.

    Odpowiedz
  5. edytka38  1 czerwca 2015 22:12

    zapewne pyszne i godne spróbowania

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  2 czerwca 2015 09:44

    Bardzo lubię takie smaki.

    Odpowiedz
  7. Kmakolagwa  2 czerwca 2015 10:39

    Uwielbiam takie dania.

    Odpowiedz
  8. Patriszia  2 czerwca 2015 23:02

    chętnie zjadłabym 🙂

    Odpowiedz
  9. luko  3 czerwca 2015 10:24

    Pachnie orientem. Na pewno wypróbuję.

    Odpowiedz
  10. Elżbieta Wawer  3 czerwca 2015 18:02

    Sezon na warzywa więc można wypróbować taka nowość na pewno świetnie smakuje

    Odpowiedz
  11. Anita  9 czerwca 2015 14:25

    mmm!

    Odpowiedz
  12. sylwiawes  11 grudnia 2015 13:48

    Uwielbiam dania z kurczakiem:)

    Odpowiedz
  13. efffciaa  5 marca 2016 16:02

    Kurczak jest jednym z najbardziej wdzięcznych miejsc do zrobienia . Można go podać generalnie za wszystkim i na słodko i na ostro a za każdym razem pysznie smakuje .

    Odpowiedz
  14. joanna252  13 kwietnia 2016 16:28

    Wygląda to świetnie, ja dodaję do zakładki do zrobienia 🙂

    Odpowiedz
  15. Myrcella  16 grudnia 2016 08:42

    Nie lubię sezamu

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany