Kurczak panierowany w pumperniklu

Kurczak panierowany w pumperniklu

Kurczak panierowany  w pumperniklu

Kurczak panierowany  w pumperniklu to przepis autorstwa Arkadiusza Dziakowskiego –  kucharza wrocławskiej Akademii Kulinarnej  Whirlpool

Czas przygotowania: 25 minut
Poziom: średni

Składniki:

  • pierś z kurczaka 1 mała szt.
  • pumpernikiel 10 gr
  • groszek zielony 100 gr
  • jogurt naturalny 10 ml
  • masło
  • jajko
  • sól, pieprz
  • zioła polna

PRZYGOTOWANIE:

Świeżą pierś z kurczaka kroimy w paski, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy. Następnie wyciągamy ją z blendera i formujemy kuleczki. Zawijamy je w folię spożywczą, wkładamy do gotującej wody i czekamy około 3 minut.

Pumpernikiel miksujemy, a następnie to samo robimy z zielonym groszkiem. Miksujemy go z masłem i solą. Ugotowanego kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku i pumperniklu. Tak przygotowanego kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu około dwie minuty. Następnie kurczaka należy położyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Układamy kurczaka na talerzu, dekorując polnymi ziołami oraz groszkiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (254 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Gocha  18 sierpnia 2015 12:51

    Smacznie wygląda, ale taką porcją to chyba by nikt nie pojadł :))

    Odpowiedz
  2. luko  18 sierpnia 2015 13:21

    Moj typ na dzisiejsza kolacje.

    Odpowiedz
  3. Aneta  18 sierpnia 2015 13:48

    Ale cuda 😀 Dokładnie tak jak mówi Gocha, takiej porcji to nawet dziecko by nie poczuło, że zjadło 😉

    Odpowiedz
  4. martucha180  18 sierpnia 2015 14:16

    Ta porcja to chyba dla dwulatka. Tyle zachodu, a jedzenia co kot napłakał.

    Odpowiedz
  5. macierzanka  18 sierpnia 2015 16:57

    W takiej wersji kurczaka nigdy nie jadłam.

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  18 sierpnia 2015 20:43

    Malutka porcja ale pomysł oryginalny.

    Odpowiedz
  7. Patriszia  18 sierpnia 2015 21:09

    Kurczak dobry pod każdą postacią ;p

    Odpowiedz
  8. Wusia  19 sierpnia 2015 19:53

    Świetny przepis-szybki, wygląda apetycznie i oryginalny.

    Odpowiedz
  9. marczella  20 sierpnia 2015 10:56

    Smakowicie wygląda. Chętnie spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  10. Anita  20 sierpnia 2015 20:57

    jak dla mnie to wygląda to tak delikatnie :))

    Odpowiedz
  11. Agnieszka  31 października 2015 19:54

    Ale cudeńko

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany