Kurczak panierowany w pumperniklu
Kurczak panierowany w pumperniklu
Kurczak panierowany w pumperniklu to przepis autorstwa Arkadiusza Dziakowskiego – kucharza wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool
Czas przygotowania: 25 minut
Poziom: średni
Składniki:
- pierś z kurczaka 1 mała szt.
- pumpernikiel 10 gr
- groszek zielony 100 gr
- jogurt naturalny 10 ml
- masło
- jajko
- sól, pieprz
- zioła polna
PRZYGOTOWANIE:
Świeżą pierś z kurczaka kroimy w paski, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy. Następnie wyciągamy ją z blendera i formujemy kuleczki. Zawijamy je w folię spożywczą, wkładamy do gotującej wody i czekamy około 3 minut.
Pumpernikiel miksujemy, a następnie to samo robimy z zielonym groszkiem. Miksujemy go z masłem i solą. Ugotowanego kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku i pumperniklu. Tak przygotowanego kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu około dwie minuty. Następnie kurczaka należy położyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Układamy kurczaka na talerzu, dekorując polnymi ziołami oraz groszkiem.
Smacznie wygląda, ale taką porcją to chyba by nikt nie pojadł :))
Moj typ na dzisiejsza kolacje.
Ale cuda 😀 Dokładnie tak jak mówi Gocha, takiej porcji to nawet dziecko by nie poczuło, że zjadło 😉
Ta porcja to chyba dla dwulatka. Tyle zachodu, a jedzenia co kot napłakał.
W takiej wersji kurczaka nigdy nie jadłam.
Malutka porcja ale pomysł oryginalny.
Kurczak dobry pod każdą postacią ;p
Świetny przepis-szybki, wygląda apetycznie i oryginalny.
Smakowicie wygląda. Chętnie spróbuję 🙂
jak dla mnie to wygląda to tak delikatnie :))
Ale cudeńko