Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem

Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem

Składniki na danie Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem

  • 1 kg pałek z kurczaka lub skrzydełek
  • ciecierzyca z puszki
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • 2 pomidory
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty Harissa
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr 
  • 200 g kuskusu
  • Rosół z kury Knorr
  • jogurt naturalny
  • limonka
  • jogurt grecki
  • pęczek mięty 
  • ogórek zielony

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj i osusz. W misce pomieszaj połącz zwykły jogurt naturalny, harissę oraz Przyprawę do kurczaka Knorr, która sprawi, że kurczak będzie pikantny w smaku i soczysty po upieczeniu. Kurczaka obtocz w marynacie i odstaw do zamarynowania na 12 godzin.
  2. Pokrój w kostkę cukinię, paprykę, pomidory i cebulę, posiekaj czosnek. Warzywa wymieszaj z oliwą i ułóż na dnie naczynia. Na warzywach połóż kurczaka razem z marynatą. Całość w staw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 40 minut.
  3. Ciecierzycę opłucz i połącz z surowym kuskusem. W 300 ml gotującej się wody rozpuść kostkę rosołową. Gotowym rosołem zalej kuskus wymieszany z ciecierzycą. Płynu powinien sięgać 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Całość nakryj talerzykiem i odstaw na 10 minut, aby wszystko zmiękło.
  4. Przygotuj dip: Zielonego ogórka obierz i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne i zetrzyj ogórka na tarce na grubych oczkach. Miętę posiekaj, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Wszystko razem połącz z jogurtem w misce.
  5. Na dużym talerzu ułóż kuskus. Na środku talerza połóż małą miseczkę, a wokół niej ułóż warzywa pod kurczaka. Na warzywach ułóż kurczaka. Do miseczki wlej dip.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (341 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Menster  2 marca 2017 15:31

    wygląda przepysznie!

    Odpowiedz
  2. martucha180  2 marca 2017 16:44

    A ja taka głodna!

    Odpowiedz
  3. Jaworka  2 marca 2017 21:20

    Już bym jadła ciekawe danie chętnie wypróbuję na pewno dość pikantnie a ja takie lubię

    Odpowiedz
  4. Aromer0209  3 marca 2017 10:21

    Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  5. Hidari11  7 marca 2017 18:32

    Ale przepis. Chętnie bym spróbowała czegoś w tym stylu. Nigdy chyba nie jadłam marynowanego mięsa. A składniki lubię. Kaszę kuskus bardzo, ciecierzycę też, w dodatku pikantny sos.. To musi być pyszne.

    Odpowiedz
  6. Aneta  8 marca 2017 14:42

    Za kuskusem średnio przepadam, jeżeli wypróbuję ten przepis, to na pewno z inną kaszą 🙂 Reszta jak najbardziej trafia w moje upodobania, z pewnością jest pysznie! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany