Redakcja, 1 sierpnia 2020
Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem
Składniki na danie Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem
- 1 kg pałek z kurczaka lub skrzydełek
- ciecierzyca z puszki
- czerwona papryka
- cukinia
- 2 pomidory
- cebula
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty Harissa
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
- 200 g kuskusu
- Rosół z kury Knorr
- jogurt naturalny
- limonka
- jogurt grecki
- pęczek mięty
- ogórek zielony
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj i osusz. W misce pomieszaj połącz zwykły jogurt naturalny, harissę oraz Przyprawę do kurczaka Knorr, która sprawi, że kurczak będzie pikantny w smaku i soczysty po upieczeniu. Kurczaka obtocz w marynacie i odstaw do zamarynowania na 12 godzin.
- Pokrój w kostkę cukinię, paprykę, pomidory i cebulę, posiekaj czosnek. Warzywa wymieszaj z oliwą i ułóż na dnie naczynia. Na warzywach połóż kurczaka razem z marynatą. Całość w staw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 40 minut.
- Ciecierzycę opłucz i połącz z surowym kuskusem. W 300 ml gotującej się wody rozpuść kostkę rosołową. Gotowym rosołem zalej kuskus wymieszany z ciecierzycą. Płynu powinien sięgać 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Całość nakryj talerzykiem i odstaw na 10 minut, aby wszystko zmiękło.
- Przygotuj dip: Zielonego ogórka obierz i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne i zetrzyj ogórka na tarce na grubych oczkach. Miętę posiekaj, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Wszystko razem połącz z jogurtem w misce.
- Na dużym talerzu ułóż kuskus. Na środku talerza połóż małą miseczkę, a wokół niej ułóż warzywa pod kurczaka. Na warzywach ułóż kurczaka. Do miseczki wlej dip.