Kurczak korzenny z mandarynkami
Składniki na danie: Kurczak korzenny z mandarynkami
- 1 cały Kurczak Zagrodowy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- kilka kruszonych liści laurowych
- 5-6 mandarynek
- 2 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć mieszanką wymienionych wyżej przypraw i wstawić w naczyniu, w którym będzie się piec na noc do lodówki. W dniu pieczenia obłożyć kurczaka plastrami mandarynek (można dla dekoracyjnego wyglądu dołożyć laski cynamonu i gwiazdy anyżu), kilka plastrów mandarynek razem z rozmarynem włożyć do wnętrza kurczaka. Wstawić kurczaka ułożonego w naczyniu na placach do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piec 20 minut po czym odwrócić na brzuch, piec kolejne 20 minut po czym znów ułożyć na plecach, temperaturę zmniejszyć do 170 st. C. i piec jeszcze 40 minut. Jeśli będzie zbytnio się przypiekał można przykryć folią aluminiową.
Aż czuje jak fantastycznie pachnie .
Uwielbiam kurczaka, uwielbiam mandarynki, więc jak dla mnie połączenie idealne! 🙂
Nie jadłam nigdy kurczaka z takimi dodatkami,więc warto spróbować.
Ja też nie, ale jestem bardzo ciekawa smaku 🙂
Kolejny świetny pomysł na oryginalny świąteczny obiad!
Zgłodniałam!
Smakowicie wygląda 🙂
Idealnie danie dla mnie 🙂
Chyba nastała moda na mięso z owocami