Kulki mocy – słodki zastrzyk zdrowia i energii przed treningiem!
Kulki mocy to coraz popularniejsza przekąska wśród tych, którzy pragną żyć fit, szukają zdrowych i smacznych źródeł energii do treningów albo po prostu marzą o zastąpieniu słodyczy pełnych chemii i pustych kalorii czymś pysznym i cieszącym oczy. Dowiedz się więcej o hollywoodzkich superfoods, które z łatwością przygotujesz we własnej kuchni!
Kulki mocy to prawdziwy fit rarytas, który od jakiegoś czasu podbija serca obserwatorów Instagrama i kulinarnych blogerek, dążących do wypracowania zdrowego stylu życia. W zależności od wybranego wariantu, są doskonałe na drugie śniadanie, podwieczorek czy jako przekąska do pracy. Pomagają też zapanować nad głodem między posiłkami, a co najważniejsze, można do nich dodać składniki, które trudno przemycić w normalnym menu. Wyjaśniamy skąd pochodzą i jak przygotować je samodzielnie w zróżnicowanych, choć równie pysznych odsłonach!
kolaż własny redakcji, źródło: www.pinterest.com; odnośniki do konkretnych profili są osadzone w tekście
Kulki mocy – słodki zastrzyk zdrowia i energii przed treningiem!
Kulki mocy to prawdziwa bomba energetyczna. Moda na ich przyrządzanie przywędrowała do nas prosto z Hollywood, jednak już wcześniej można się było na nie natknąć w różnych krajach i kręgach kulturowych, pod innymi nazwami. Skuszą się na nie wszyscy – od męża spieszącego do pracy, przez zabiegane mamy, które nie mają czasu, by zadbać o zdrowe odżywianie aż po dzieci, które potrafią zjeść paczkę czipsów, batonika i torebkę cukierków za jednym posiedzeniem. Świetnie sprawdzą się też podczas górskich wędrówek, szczególnie, że są w stanie długo zachować nieskazitelny stan. Wystarczy blender lub elektryczny młynek do kawy, wolna chwila (od 15 do 40 minut w zależności od przepisu) i trochę pozytywnej energii, by „zagrać w kulki” pysznymi ballsami o wyglądzie wysublimowanych kosztownych pralinek!
Kulki mocy są przygotowywane z bardzo różnych składników. Do tych najczęściej wykorzystywanych należą: daktyle, orzechy włoskie i laskowe, nasiona chia, migdały, ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam, siemię lniane, wiórki kokosowe, mak, olej kokosowy, syrop klonowy, masło orzechowe, tahini, orzechy pekan, jagody goji, suszone morele, banany, dmuchana quinoa, liofilizowane truskawki, czekolada, białko (np. z brązowego ryżu lub konopne), banan, amarantus i acai w proszku. Tak naprawdę ostateczny kształt kompozycji zależy jednak od indywidualnych potrzeb autora i może uwzględnić wszystko, co jest zdrowe i dopasuje się do pozostałych dodatków.
Oto cztery proste przepisy na najpyszniejsze kulki mocy:
Czekoladowe kulki wzmacniające
Składniki (na ok. 11 sztuk):
- 225 g daktyli
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła orzechowego
- 50 g orzechów laskowych
- 30 g białka z brązowego ryżu
- 10 g macy w proszku
- 20 ml syropu klonowego
- 30 ml oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Wrzuć daktyle do blendera (pamiętaj, że muszą być bez pestek!) i drobno je zmiel. Dodaj masło orzechowe, białko, macę i syrop. Zblenduj ponownie. Całość wymieszaj z olejem kokosowym i wstaw do lodówki, aby masa stwardniała. Upraż 11 orzechów laskowych, z gotowej masy uformuj kulki i do każdej wciśnij po orzechu. Gotowe kulki zanurz w roztopionej czekoladzie, wystudź, a później zanurz ponownie. Gotowe możesz posypać pokruszonymi orzechami.
Te kulki dostarczają witamin z grupy B oraz cynku, dzięki czemu zwiększają wytrzymałość podczas treningów.
Żółte kulki z kurkumą spalające tłuszcz
Składniki (na ok. 10 sztuk):
- 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżki ksylitolu
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka imbiru
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka cynamonu
- pół szklanki musu jabłkowego (bez cukru)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki masła orzechowego (bez soli)
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- łyżka mleka (może być roślinne)
Sposób przygotowania:
Do miski wrzuć mąkę, pół łyżki ksylitolu i wszystkie przyprawy poza kurkumą. Postaw rondel na małym ogniu i zmieszaj w nim masło orzechowe z połową łyżki ksylitolu, podgrzej i dodaj ekstrakt waniliowy. Połącz gotową miksturę z musem jabłkowym i wymieszanymi suchymi składnikami. Jeśli masa wydaje się za gęsta dodaj trochę mleka, a jeśli za mokra – mąki. Jeżeli widzisz, że z masy można już formować kulki, zrób 10 kuleczek i obtocz je w kurkumie zmieszanej z rozdrobnionym ksylitolem (łyżką). Gotowe kulki przełóż do foremki lub pudełka i wstaw do zamrażalnika na ok. 10 minut.
Oczyszczające z toksyn fioletowe kulki acai
Składniki (na ok. 8 sztuk):
- 20 dag suszonych daktyli
- 60 g blanszowanych migdałów
- 1 łyżka acai w proszku
- 2 łyżeczki wody
- do obtoczenia: acai w proszku
Sposób przygotowania:
Włóż składniki do blendera lub malaksera i miksuj do momentu, aż wszystkie składniki utworzą gładką masę. Uformuj małe kulki i w każdą z nich wciśnij całego migdała. Gotowe kuleczki obtocz w proszku z acai. Kulki podawaj od razu lub schłodź najpierw w lodówce.
Kokosowo-pomarańczowe kulki bez glutenu
Składniki:
- Półtorej szklanki orzechów nerkowca
- Półtorej szklanki wiórków kokosowych
- Połówka pomarańczy
- 3 łyżki oleju kokosowego
- wanilia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zetrzyj skórkę pomarańczy na tarce o drobnych oczkach, resztę owocu obierz i wrzuć do blendera. Do misy blendera wrzuć pozostałe składniki i miksuj aż uzyskasz jednolitą ciastową masę. Uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych. Gotowe wstaw do zamrażarki na ok. 2 godziny lub całą noc.
A czy Wy przygotowywałyście już kiedyś własne kulki mocy? Jeśli tak, koniecznie zdradźcie nam, które należą do Waszych ulubionych!
Interesują Cię dietetyczne potrawy i zdrowy styl życia? Zajrzyj tutaj: