Kulinarne podróże

Wakacje to czas odkrywania nowych miejsc i nieznanych nam dotąd smaków, charakterystycznych dla kuchni danego regionu. W kulinarną podróż zaprasza Konrad Birek, ambasador marki Zagrodowy, prezentując wakacyjne przepisy na lekkie dania z mięsa drobiowego.

Jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata jest kuchnia tajska, uwielbiana przez wielu za niepowtarzalną umiejętność łączenia różnych smaków i aromatów. To także kuchnia niezwykle lekka i zdrowa – bazująca na owocach morza, delikatnym mięsie, warzywach i aromatycznych przyprawach. Konrad Birek, zainspirowany sztuką kulinarną Tajlandii, poleca orientalną zupę z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą. Do jej przygotowania, oprócz mięsa z Kurczaka Zagrodowego, potrzebne będzie mleczko kokosowe oraz charakterystyczne dla dań azjatyckich przyprawy: trawa cytrynowa, świeży imbir oraz liście limonki.

Orientalna zupa z kurczakiem

Składniki dla 4 osób:

  • 800 ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 8 krewetek 16/20
  • 1 zmiażdżona łodyga trawy cytrynowej
  • 2 liście limonki kaffir
  • 1 łyżka tajskiej pasty do zup TomKa
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 1 mały pęczek drobno pokrojonej świeżej kolendry
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1/4 selera
  • 1 por (jego biała część)
  • 40 g mieszanych kiełków
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka ostrej indonezyjskiej pasty sambal oelek

Sposób przygotowania:

Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone w słupki warzywa (marchew, seler, por, cebula). Dodać kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalać bulionem, doprawić imbirem i pastą sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę TomKa, sok z cytryny i kolendrę. Doprawić solą. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.

Typowe dla kuchni polskiej owoce oraz podhalański przysmak to podstawa kolejnej wakacyjnej potrawy przygotowanej przez Konrada Birka. Grillowane filety z kurczaka z gruszkami i serem oscypkiem podawane z emulsją pietruszki i orzechów włoskich to propozycja, która ucieszy wielbicieli nieco bardziej tradycyjnych smaków, a także fanów wakacyjnego grillowania.

Grillowane filety z kurczaka

Składniki dla 4 osób:

  • 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 4 gruszki
  • Sok z ½ cytryny
  • 12 plasterków sera oscypek
  • 8 plastrów chudego bekonu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 pęczek kolorowych, ulubionych sałat

Sos:

  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z cytryny do smaku
  • ½ łyżeczki chili pieprz cayenne
  • Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Każdą pierś z kurczaka przekroić na pół i natrzeć ulubioną mieszanką ziół oraz przypraw. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Gruszki obrać, pokroić w plastry bądź cząstki i skropić sokiem z cytryny. Gruszki, oscypka, kurczaka i bekon grillować lub smażyć na patelni z gałązkami rozmarynu przez około 10 minut, przekręcając w trakcie na drugą stronę. Gdy wszystkie te składniki będą ciepłe, ułożyć je na talerzach, udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem.

Więcej przepisów można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (358 głosów, średnia: 4,67 z 5)
loading... zapisuję głos...