Kulinarna przygoda: owoc pigwowca w serowych melodiach

Odkrywanie nowych, niestandardowych rozwiązań kulinarnych powinno wejść w nawyk wszystkim tym, którzy kochają sery pleśniowe. Dziś proponujemy oryginalne połączenie dwóch smaków, faktur i konsystencji. Znana i lubiana kompilacja smaku sera ze słodyczą i świeżością owoców jest często wykorzystywana w kuchni przez amatorów serowych przekąsek. W poszukiwaniu ciekawej alternatywy dla popularnej, lecz już nieco przebrzmiałej żurawiny, warto pochylić się nad najstarszym owocem świata – pigwą.

kulinarna_przygoda_owoc_pigwowca_w_serowych_melodiach

Pigwa – zdrowa, smaczna, sezonowa

Pigwa poza sezonem jest praktycznie nie do zdobycia. Na surowo nie na nadaje się do jedzenia, okazuje się zbyt cierpka i twarda. Niezwykły, przywodzący na myśl cytrusy, aromat, skłania jednak do podejmowania prób przetworzenia tego owocu, by uczynić go bardziej jadalnym. Stąd wiele popularnych przepisów na pigwę smażoną, w formie marmolady, soku, syropu czy nalewki. Za ten sukces odpowiada cukier, który, użyty w procesie przetwarzania, łagodzi kwaskowaty, cierpki posmak i konserwuje całość. Warto poznać owoc pigwowca i jego niezwykłe właściwości właśnie w sezonie jesiennym, gdy można go bez problemu znaleźć na większości bazarów i targów.

Łączenie smaków dla ciekawych

Przetwory z pigwy są wykorzystywane na różne sposoby i podawane w wielu, często zaskakujących, konfiguracjach. Najczęściej pigwę spożywa się w formie dodatku do herbaty, która zyskuje dzięki temu kwaskowaty posmak i wspaniały aromat. Marmolada czy dżem z pigwy wzbogaci natomiast smak słodkich wypieków, a nawet dań mięsnych. Owoc pigwowca doskonale komponuje się również z serami, takimi jak na przykład Castello Danish Blue Traditional i Danish Blue Creamy. Tajemnica tego intrygującego połączenia tkwi w całkowitym przeciwieństwie smaków i konsystencji składników. Kremowy, łagodny, delikatny ser w zaskakujący sposób łączy się z ostrym, słodko-kwaśnym smakiem pigwy, tworząc niezwykle udane zestawienie. Oto ciekawy sposób podania sera z pigwą, który urozmaici każde spotkanie towarzyskie, zachwyci gości i co najważniejsze – przegoni nudę z kuchni.

Castello Extra Creamy Danish Blue z membrillo

Do stworzenia tej przekąski będą potrzebne: wspomniany już ser oraz galaretkowata pasta z pigwy w hiszpańskiej wersji – zwana membrillo. To smakołyk pochodzący z Półwyspu Iberyjskiego, tradycyjnie spożywany z serami owczymi. Sprowadzenie membrillo może być trudne, jednak jego własnoręczne przygotowanie nie powinno nastręczać większych problemów.

Przepis na membrillo – słodką pastę z pigwy:

• 2 kg świeżej, oczyszczonej z gniazd nasiennych, pokrojonej pigwy
• ok. 4 szklanek cukru
• laska wanilii
• skórka z połowy cytryny
• masło

Do przygotowania membrillo najlepiej użyć garnka o grubym dnie, tak by owoce do niego nie przywierały podczas gotowania. Ułożoną w garnku pigwę wraz z wanilią i skórką z cytryny należy zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Po 30-40 min pigwa powinna być już miękka. Odcedzone owoce trzeba zmiksować lub zemleć, wyjąwszy uprzednio skórkę z cytryny i laskę wanilii, i wymieszać z cukrem. Pamiętaj, by zgadzała się objętość – na jedną szklankę przecieru dodaj szklankę cukru. Masę trzeba podgrzewać, mieszając, aż cukier się całkowicie rozpuści, a następnie gotować na niewielkim ogniu przez godzinę. Kolejny etap przygotowania membrillo ma miejsce w piekarniku, który należy rozgrzać do temperatury 50 – 55 stopni. Masę wykładasz na nasmarowaną masłem blachę i wsuwasz do piekarnika na godzinę. Po tym czasie membrillo jest gotowe. Wystudzoną pastę pokrój na kawałki, które, zawinięte w folię spożywcza możesz

Pastę o konsystencji galaretki należy pokroić w plasterki – podobną czynność wykonaj z serem, a następnie na talerzu ułóż razem oba składniki. Przekąska gotowa – do pełni szczęścia brakuje jedynie kieliszka ulubionego wina.

Jak walczyć z rutyną w kuchni?

Ser pleśniowy i pigwa to wyjątek potwierdzający regułę, że pozornie niepasujące do siebie składniki mogą stanowić smakowity duet, który potrafi zachwycić nawet najbardziej wyrafinowanego konesera. Warto wykorzystać pomysł na tak oryginalny sposób podania sera, zwłaszcza że pigwa to owoc sezonowy, dostępny tylko jesienią. To również doskonały sposób na to, by przegnać rutynę z kuchni. Baw się smakami, łam zasady, twórz własne zwariowane kompozycje, kreuj nową jakość kulinarną, a będziesz mieć pewność, że ominie Cię jesienna depresja. Inspiracje kulinarne i przepisy z wykorzystaniem serów Castello znajdziesz na http://www.castellocheese.com/pl-pl/.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (131 głosów, średnia: 4,28 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  20 listopada 2015 09:38

    Chętnie bym spróbowała.

    Odpowiedz
  2. bbo  20 listopada 2015 11:50

    No to danie z pewnością przełamuje wszelką rutynę ;D

    Odpowiedz
  3. Agnieszka  20 listopada 2015 12:47

    Bardzo ciekawe

    Odpowiedz
  4. mama_kazala  20 listopada 2015 15:58

    nie mam pojęcia jak to smakuje, ale wygląda cudownie!

    Odpowiedz
  5. Żanett  20 listopada 2015 19:21

    I do tego ma bardzo ładną nazwę 😉

    Odpowiedz
  6. ava  20 listopada 2015 19:27

    Jakie niespodziewane połączenie smaków 🙂

    Odpowiedz
  7. martucha180  22 listopada 2015 13:09

    Ładnie się prezentuje

    Odpowiedz
  8. macierzanka  22 listopada 2015 16:20

    Wygląda zachęcająco.

    Odpowiedz
  9. Patriszia  22 listopada 2015 23:26

    Chciałabym spróbować 🙂

    Odpowiedz
  10. Aneta  30 listopada 2015 16:12

    Wymyślny przepis 😀

    Odpowiedz
  11. adamorek  26 stycznia 2016 13:54

    pomysłowa odmiana na kanapce

    Odpowiedz
  12. nungal  17 lutego 2016 19:33

    gdyby jeszcze pigwę można było łatwo gdzieś dostać…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany