Kukurydza – smak na lato!

Już najwyższy czas! Czas na kukurydzę! Słodkie, jędrne, soczyste ziarna! Jak je wykorzystać? Najsmaczniejsze przepisy proponuje szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Kukurydza w kolbie

Do wrzątku i … gotowe!

Po kolby kukurydzy sięgamy chyba najczęściej na… plaży. Jeszcze nie tak chętnie zapraszamy je do swojej kuchni. Dlatego bywa, że nie wiemy, jak je ugotować. A to najprostszy sposób na pyszną kukurydzę. Z pomocą przychodzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: „Najpierw należy obrać kolbę kukurydzy z łupin i włosów. Wkładamy ją do wody o temperaturze ok. 90 stopni. Wystarczy tylko ok. 10 minut, by zmiękła. Nie należy solić wody, bo kukurydza będzie twarda. Po wyjęciu z wrzątku możemy skropić ją oliwą i gotowe!”. Jak radzi kucharz, kukurydzę możemy także gotować w mleku – będzie miękka i delikatna. A gdy dodamy do mleka jeszcze odrobinę miodu… pychota!

Po ugotowaniu kukurydzę możemy także zapiec w piekarniku. Należy podawać ją koniecznie na ciepło. Przepisy na Pieczoną kukurydzę i Kukurydzę w kolbie poleca szef kuchni Knorr.

 

Na grilla z nią!

Czas, by w końcu spróbować grillowanej kukurydzy. Ten smak jest warty polecenia! Jak taką kukurydzę przygotować? Sprawa wygląda bardzo prosto. „Można ją wcześniej podgotować w wodzie lub mleku i wówczas wystarczy grillować ją po kilka sekund z każdej strony i polać oliwą”, zdradza szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Alternatywą jest skropienie oliwą surowych kolb i zawinięcie ich w folię aluminiową. Taka kukurydza będzie gotowa po kilku minutach grillowania z każdej strony. I mamy okazję zachwycić się przysmakiem mieszkańców Ameryki – kukurydzą z rusztu!

Żółte, kremowe – zupy!

Z kukurydzy możemy również przyrządzić pyszne, apetycznie żółciutkie, zupy-kremy. Charakteryzują się one lekko słodkawym smakiem, który możemy przełamać pieprzem, cebulą, czosnkiem, a nawet curry i sokiem z cytryny. Zupy z kukurydzy będą się znakomicie prezentować udekorowane zieloną natką pietruszki. Szef kuchni Knorr poleca Zupę z kukurydzy z czosnkiem i Zupę z kukurydzą z jarzynami.

 Zupa z kukurydza z jarzynami

Zamiast konserwowej

Latem możemy zrezygnować z kukurydzy konserwowej używanej do sałatek i jako dodatek do innych potraw, zastępując ją ziarnami świeżego warzywa. Z pewnością wzbogaci to smak Surówki z kapusty pekińskiej z kukurydzą, klasycznej sałatki gyros czy Potrawki z kurczaka z kukurydzą.

Również sięgając po przepisy kuchni meksykańskiej, warto pokusić się o świeżą kukurydzę. Wówczas smak potraw będzie bliższy oryginalnym przysmakom serwowanym za Oceanem. A propozycji nie brakuje: Burritos, Meksykański kurczak pod pierzynką, tortilla we wszelkich odmianach. Kukurydza w nich niezastąpiona!

 

Czy wiesz, że…

Popularność kukurydzy zawdzięczamy mieszkańcom obu Ameryk. Bogactwo jej zastosowań doceniali już Majowie i Aztekowie. Była ona nie tylko podstawą ich kuchni, ale odgrywała także istotną rolę w ich wierzeniach. Majowie uważali, że bogowie ulepili ludzi właśnie z… ciasta kukurydzianego. Dziś na niejednym amerykańskim filmie widzimy bohaterów chrupiących dorodne kolby kukurydzy. Jest ona także niezastąpionym składnikiem lokalnych kuchni w Ameryce Południowej, między innymi peruwiańskiej. Kukurydzę pokochali też Europejczycy – Włosi umiłowali sobie polentę, czyli kaszkę kukurydzianą przyrządzaną z oliwą, doprawianą czosnkiem, a rumuńska kuchnia słynie z mamałygi przygotowywanej z kaszy kukurydzianej. Czas, by kukurydzę docenić również w Polsce!

Przepisy i porady, jak wykorzystać w kuchni kukurydzę, znajdziecie na stronie  www.przepisy.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (137 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  10 sierpnia 2013 16:32

    Najczęściej sięgam po konserwową,teraz wypróbuję z grilla.

    Odpowiedz
  2. isadorra  12 sierpnia 2013 10:31

    Pyszności 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany