Kukułkowa masa krówkowa – przepis na babeczki!

 

kukułka

 

               

 Kruche babeczki z masą krówkową kukułka HELIO oraz z bitą śmietaną

Składniki

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • puszka masy krówkowej kukułka HELIO
  • 3 łyżki śmietany 36%

Piekarnik nagrzać do 220°C. Przesiać mąkę przez sitko i posiekać ostrym nożem z masłem. Następnie dodać cukier i żółtka. Szybko zagnieść gładkie ciasto i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Wyjąć z lodówki, rozwałkować ciasto i wyciąć z niego krążki. Wylepić nimi foremki do babeczek. Piec do osiągnięcia złotego koloru – 10 – 15 minut.

Tuż przed podaniem ubijamy na sztywno śmietankę 36% z dodatkiem łyżki cukru i wanilii. Babeczki wypełniamy masą krówkową kukułka HELIO i dekorujemy bitą śmietaną.

Gdy brakuje nam czasu możemy kupić gotowe babeczki, a wtedy przygotowanie deseru zajmie nie więcej niż 5 minut.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (84 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Joanna007  5 marca 2016 08:35

    Uwielbiam cukierki kukułka, a kajmak z puszki czasami używam do ciast. Dlatego to połączenie bardzo mi odpowiada- szczególnie tuż przed świętami;) Na święta zrobię mazurka z tą masą, a teraz wypróbuję ją jako nadzienie do muffinek. Będzie pysznie!;)

    Odpowiedz
  2. nungal  5 marca 2016 10:16

    o nie… teraz będę musiała kupić tę masę…

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  5 marca 2016 13:13

    Muszę koniecznie kupić tę masę i upiec ciasto na święta.

    Odpowiedz
  4. AnnStyl  5 marca 2016 19:20

    Szczerze powiem, że pierwsze słyszę o tej masie w smaku kukułki. Kukułki mogę pochłaniać pasjami i bez ograniczeń. Ten smak masy mnie zatem bardzo zaciekawił. Może przy okazji gdzieś kupię i wypróbuję? Aczkolwiek kukułki są z alkoholem, a tu o tym nic nie powiedziano. Zapewne to tylko aromat o zbliżonym smaku do kukułek. Ale i tak warto spróbować.

    Odpowiedz
  5. ariana  5 marca 2016 21:08

    Dajcie, proszę, przepis na ciasto ze zdjęcia! Właśnie dostaję ślinotoku patrząc na nie 🙂

    Odpowiedz
  6. bbo  5 marca 2016 21:12

    Ale się słodziutko zrobiło 😀

    Odpowiedz
  7. kobiecymokiem  7 marca 2016 12:24

    Wygląda bardzo ciężko, nie zjadłabym ze smakiem 😉

    Odpowiedz
  8. Aneta  7 marca 2016 14:25

    Muszą smakować wybornie! *_*

    Odpowiedz
  9. Wusia  7 marca 2016 20:59

    To lubię -szybko , bez zakrętów i bardzo smacznie. Poszukam tego specjału w sklepie i na pierwszy ogień zrobię mazurek. Pomysł z babeczkami też jest super i warto mieć w zapasie i gotowe babeczki i puszkę masy , żeby w przypadku nagłej wizyty zabłysnąć .

    Odpowiedz
  10. efffciaa  8 marca 2016 09:17

    Często używam masy krówkowej do swoich wypieków . Jest ekspresowa w użyciu i fantastycznie smakuje , moja rodzina jest zachwycona jej smakiem .

    Odpowiedz
  11. katja  9 marca 2016 16:57

    Bardo często używam masy kajmakowej. Jest przepyszna, kukułkowej jeszcze nie próbowałam, ale przy najbliższej okazji na pewno zawita na moim stole 🙂

    Odpowiedz
  12. Patriszia  28 marca 2016 09:20

    Niestety jeszcze nie próbowałam tej masy. Muszę wypróbować ten przepis, bo na pewno jest to bardzo smaczne. Tak sobie myślę. że dawno nie jadłam kukułek.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany