Kukułkowa masa krówkowa – przepis na babeczki!
Kruche babeczki z masą krówkową kukułka HELIO oraz z bitą śmietaną
Składniki
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- puszka masy krówkowej kukułka HELIO
- 3 łyżki śmietany 36%
Piekarnik nagrzać do 220°C. Przesiać mąkę przez sitko i posiekać ostrym nożem z masłem. Następnie dodać cukier i żółtka. Szybko zagnieść gładkie ciasto i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Wyjąć z lodówki, rozwałkować ciasto i wyciąć z niego krążki. Wylepić nimi foremki do babeczek. Piec do osiągnięcia złotego koloru – 10 – 15 minut.
Tuż przed podaniem ubijamy na sztywno śmietankę 36% z dodatkiem łyżki cukru i wanilii. Babeczki wypełniamy masą krówkową kukułka HELIO i dekorujemy bitą śmietaną.
Gdy brakuje nam czasu możemy kupić gotowe babeczki, a wtedy przygotowanie deseru zajmie nie więcej niż 5 minut.