Kuchnia po grecku! Musaka – najlepszy przepis!

Oblana wodami mórz, pokryta skąpanymi w słońcu gajami oliwnymi, ze zboczami pełnymi pastwisk ze stadami owiec, obfita w owoce, warzywa i zioła – taka jest Grecja. I dlatego kuchnia grecka to ogromna skarbnica kulinarnych pyszności. Warto po nie sięgnąć teraz, gdy wakacje w pełni – wszak Grecja to jedno z naszych ulubionych miejsc na urlop.

Kuchnia grecka - musaka

Oczywiście potrawy kuchni greckiej najlepiej będą smakować właśnie tam, skąd się wywodzą. Jeśli jednak nie planujemy w tym roku greckich wakacji, okazuje się, że wiele z nich możemy również przygotować w domu. Wykorzystując składniki charakterystyczne dla tamtejszej kuchni, czyli oliwę z oliwek, sery, pomidory, bakłażany i całe bogactwo innych warzyw, oraz z pomocą produktów Knorr dedykowanych kuchni greckiej możemy przyrządzić dla całej rodziny prawdziwie greckie przysmaki. Oto propozycje kucharzy Knorr:

 

Musaka

Choć niektórzy twierdzą, że potrawa ta ma swój rodowód w Turcji, to jednak dziś jest przeważnie uznawana za pokazowe danie kuchni greckiej. Oznacza zapiekankę przyrządzaną z uwielbianych przez Greków bakłażanów, mięsa mielonego i sosu beszamelowego, choć oczywiście w greckich restauracjach można spotkać liczne wariacje musaki. Kucharze Knorr polecają taką oto wersję: http://www.przepisy.pl/przepis/musaka

 

Gyros

Na greckim stole  nie może zabraknąć gyrosa. Choć w tamtejszych tawernach gyros przyrządza się z mięsa jagnięcego opiekanego na rożnie i zawijanego w tradycyjny chleb pita, my kojarzymy go często z talerzem wypełnionym mięsem, surówkami i frytkami lub przekąską w cieście tortilla. Najważniejsze jednak w tej potrawie są przyprawy i charakterystyczny sos. Smak ten uzyskamy w domowej kuchni dzięki Fix Knorr Gyros z sosem paprykowo-ziołowym. Pomoże w przygotowaniu polecanych przez kucharzy Knorr wersji gyrosa: http://www.przepisy.pl/przepis/gyros-z-kurczakiem

Gyros z kurczakiem

 

Dolmades

Uwielbienie Greków dla tego dania powinno być dla nas Polaków zupełnie zrozumiałe, ponieważ dolmades przypominają nasze polskie gołąbki. Podobnie jak one potrawę przyrządza się z mięsa i ryżu, podawana jest na ciepło i z sosem. Różnica tkwi jednak w rodzaju mięsa, bo Grecy wykorzystują do przygotowania dolmades swoją ulubioną jagnięcinę. Ponadto zamiast w liście kapusty, farsz jest zawijany w rodzime liście winogron. Kucharze Knorr polecają przepis na dolmades, dzięki któremu możemy samodzielnie i z dostępnych w naszym kraju składników przygotować w domowej kuchni te „greckie gołąbki”: http://www.przepisy.pl/przepis/dolma

 

Grecka sałatka

Nie trzeba jej chyba nikomu przedstawiać – uwielbiamy to połączenie pomidorów, sałaty, cebuli, oliwek, sera feta. Znakomicie sprawdzi się tutaj także sos sałatkowy grecki Knorr, czyli kompozycja przypraw i ziół, które nadadzą sałatce greckiego charakteru. Ponadto kucharze Knorr proponują tradycyjną sałatkę grecką nieco urozmaicić: http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-grecka-inaczej

 

Smażone krewetki z sosem pomidorowym i fetą

Niezwykle popularne w Grecji są dania z owoców morza, bo to prawdziwe bogactwo tego kraju. W karcie każdej greckiej restauracji spotkamy mnóstwo propozycji z rybami, ośmiornicami, kalmarami czy krewetkami. I właśnie danie z tymi ostatnimi polecają przygotować w domu kucharze Knorr, by poczuć klimat greckich wakacji. Smażone krewetki z sosem pomidorowym i fetą to połączenie typowych dla tamtejszej kuchni składników – pomidorów, fety, świeżych ziół, oliwy z oliwek i rzecz jasna owoców morza. http://www.przepisy.pl/przepis/smazone-krewetki-z-sosem-pomidorowym-i-feta

Smażone krewetki z sosem pomidorowym

 

Tzatziki

Dziś znany i popularny w naszym kraju dip pochodzi z Grecji i tam jest czymś, bez czego Grecy nie mogą się obejść – używają tzatziki jako przybrania do wszelkich potraw z grilla, mięs i ryb, dipu do zapiekanego pieczywa lub osobnej przystawki. Pasta powstaje z gęstego jogurtu z roztartym czosnkiem, drobno pokrojonym ogórkiem oraz oliwą z oliwek. Jednak często urozmaica się ją, dodając miętę, koperek czy sok cytrynowy. Dip możemy podać do drugiego dania, by nadać potrawie greckiego charakteru. Smak zapewni polecany do przygotowania tzatziki sos sałatkowy czosnkowy Knorr: http://www.przepisy.pl/przepis/tzatziki

 

Musaka

Czas przygotowania: 1h

Ilość porcji: 2-3

Składniki:

– 300 gramów mięsa wołowego zmielonego

– 1 opakowanie sosu w słoiku Spaghetti Bolognese Knorr

– 1 papryka dowolnego koloru

– 300 gramów ziemniaków

– 1/2 litra wody

– 1 średni bakłażan

– 4 łyżki startego żółtego sera dowolnego rodzaju

– szczypta cynamonu, sól, pieprz, olej

Przygotowanie:

1. Zmiel mięso i podsmaż na patelni. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój i dodaj do podsmażonego mięsa.

2. Dodaj wodę oraz sos w słoiku Spaghetti Bolognese Knorr i zagotuj.

3. Bakłażana pokrój w plastry, obierz ziemniaki, również pokrój w plastry, dodaj do mięsa wraz z przyprawami oraz sosem i gotuj jeszcze około trzech minut.

4. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Wyłóż składniki, posyp serem i zapiekaj około 35 minut w piekarniku o temperaturze około 190°C.

źródło: www.przepisy.pl

Yves Rocher

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (188 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. olamarkowska@hotmail.com  12 sierpnia 2012 16:51

    Ja zamiastgotowego sosu pomidorowego uzywam pomidoror, z puszki ktore wczesniej przesiewam dla pewnosci,aby uniknac skorek i twardego srodka,ktorego osobiscie nie lubie. Zamiast sera cala „zapiekanke”zalewam czterema jajkami,polaczonymi z mlekiem i zapiekam wszystko w temp. 180 do momentu,az utworzy sie rumiana skorupka. Danie bez sera wydaje sie lzejszei rowniez pyszne:)

    Odpowiedz
  2. ffoff  16 sierpnia 2013 13:32

    zgłodniałam od tych zdjęc

    Odpowiedz
  3. Sylwia  25 lutego 2015 10:10

    mniamm…

    Odpowiedz
  4. girlblack  16 kwietnia 2015 19:31

    wielkie duże mniaaaam ..:)

    Odpowiedz
  5. marcia7  15 sierpnia 2016 19:39

    Trzeba teraz zrobić greckie przyjęcie

    Odpowiedz
  6. stokrotkapolna  10 listopada 2016 12:55

    Gyrosa często robi synowa, ale mi akurat te przyprawy nie bardzo smakuję. Chociaż, zjem, nie powiem,

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany