Kuchnia na Sylwestra i Nowy Rok
Tej nocy wszystko musi być perfekcyjne – strój, makijaż, muzyka, ale także menu. Dlatego jeśli przygotowujemy domowe przyjęcie, powinniśmy już wcześniej zaplanować, co podamy gościom w sylwestrową noc. Podobnie warto pomyśleć o noworocznym obiedzie, by przygotowane dania zachwyciły rodzinę. Inspiracji dostarczają szefowie kuchni Knorr.
Sylwester od kuchni
W menu na Sylwestra powinny się znaleźć zarówno ciepłe dania, bo noc jest długa, przekąski, po które można sięgnąć w każdej chwili, jak i zakręcone desery. W roli głównej mogą wystąpić mięsne roladki – pozwalają stworzyć na talerzu wspaniale prezentujące się sylwestrowe kompozycje. Szefowie kuchni Knorr polecają Roladki z indyka po hawajsku oraz Roladki z karkówki z jabłkiem. Na pewno sprawdzą się również dania z kurczaka, jak choćby proste w przygotowaniu Cytrusowe szaszłyki z kurczaka lub Kurczak w czerwonym curry. Pysznie i nieco ekstrawagancko!
Na stole przez całą noc koniecznie muszą znajdować się przekąski, by można je było „złapać”, kiedy tylko poczujemy ochotę na małe co nieco, choćby w tańcu. Nadziewane paluchy z farszem z boczku podane z sosem czosnkowym czy Przekąska z grillowanego indyka, czyli grillowany w piekarniku filet z indyka zaserwowany na bagietce z sałatą i pomidorem, zasłużą na pochwały gości sylwestrowego przyjęcia. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć ich bardziej wyrafinowanymi przekąskami, warto postawić na owoce morza, np. Chrupiące kalmary z ryżem, lub nietypowe, nieznane powszechnie składniki, przygotowując np. Przekąskę z sera Halloumi i chourizo. Wzrok uczestników imprezy niewątpliwie przyciągnie także Krem z awokado z wędzonym łososiem – takie kulinarne cudo nieczęsto mamy ochotę spróbować! A co na deser? Smażone banany z sezamem lub Kokosowe fondue zaspokoją chęć sylwestrowych imprezowiczów na słodkie pyszności.
Noworoczny obiad
Pierwszy dzień roku to okazja do rodzinnego spotkania przy odświętnie udekorowanym stole. Noworoczny obiad powinien być tradycyjny – domowa kuchnia zaspokoi gusta wszystkich członków rodziny. Dlatego na pierwsze danie najtrafniejszym wyborem będzie rosół, który wszyscy kojarzymy z atmosferą rodzinnego domu. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca przepis na tradycyjny Rosół z kury, przygotowany na wywarze z mięsa i warzyw, koniecznie z cebulą lekko opaloną nad gazem lub na przypaloną na patelni, co zapewni pełniejszy smak zupy.
Jeśli jednak chcemy podać tradycyjny obiad, ale z odrobiną ekstrawagancji, warto urozmaicić domowy rosół. Można go wzbogacić, dodając pieczarki, dzięki czemu zyska grzybową nutę. Kucharz Knorr proponuje przyrządzić go według poniższej receptury na Rosół z pieczarkami.
Nieco bardziej zaskakujący dla gości, ale i mogący ich zachwycić, będzie Rosół z warzywami, podawany z naleśnikami z parmezanu.
Przyrządzając drugie danie na noworoczny obiad, również możemy przywołać smaki domu rodzinnego. Najbardziej oczywistym wyborem będą Tradycyjne kotlety schabowe – najpierw zamarynowane, a następnie smażone na złoty kolor. Miękkie i soczyste, w chrupiącej panierce!
Dobrą alternatywą dla kotletów będzie schab – z jabłkami i sezamem, faszerowany ziołami, w grzybowym sosie. Możliwości jest naprawdę mnóstwo! Farsz i dodatki zależą od kulinarnych gustów członków rodziny. Prawdziwie wykwintnie na noworocznym stole będzie się także prezentować ugotowana w całości szynka. Szef kuchni Knorr poleca Szynkę pieczoną z glazurą oraz Szynkę w miodzie z goździkami, których zapach kojarzymy z tym wyjątkowym świątecznym czasem.
Szczęśliwego Nowego Roku życzy marka Knorr!