Kuchnia hinduska: Jagnięcina na ostro – Laal maas

Jagnięcina na ostro - Laal maas

Jeśli lubicie kuchnię hinduską to mamy dla Was przepis na gorące danie z Rajistanu – Laal maas, czyli jagnięcina na ostro. Autor przepisu to Reza Mahammad (Polsat Food Network)

Składniki na danie: Jagnięcina na ostro – Laal maas

  • 15 suszonych papryczek chilli pokruszonych na kawałki
  • 2 łyżki przecieru z pomidorów
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 6-8 goździków
  • 6 ziarenek zielonego kardamonu
  • 3 ziarenka czarnego kardamonu
  • 2 listki laurowe
  • 2 posiekane cebule
  • 8 zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 3 łyżki tartego imbiru
  • 1 kg jagnięciny pokrojonej w 4-centymentrowe kawałki
  • 550 ml wody
  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 ½ łyżeczki kuminu
  • 225 g jogurtu naturalnego
  • 2 ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonej papryki

Jak przygotować?

Papryczki chilli zanurz w ciepłej wodzie na 30 minut. Po wyjęciu odłóż 6-8 z nich. Przecier z pomidorów rozcieńcz 2 łyżkami wody.

Ziarna kuminu przesyp na patelnie i praż do czasu, aż ściemnieją i rozejdzie się aromat. Przesyp do miseczki, dodaj jogurt, 2 łyżeczki mielonej papryki i 2 ½ łyżeczki mielonej kolendry. Wymieszaj i odstaw.

Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej 3 łyżki masła klarowanego. Dodaj goździki, obydwa rodzaje kardamonu, listki laurowe i 4 papryczki. Podsmażaj przez chwilę, potem dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj mięso i smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Dodaj resztę papryczek i smaż dalej przez około 10 minut lub do czasu, aż mięso zbrązowieje. Zmniejsz ogień i dodaj mieszankę jogurtową. Wlej wodę i dodaj przygotowany przecier pomidorowy. Przykryj i gotuj 30-40 minut. Kiedy mięso zmięknie, ściągnij z ognia, ale nie odkrywaj.

Na małej patelni rozgrzej resztę masła klarowanego i podsmaż odłożone na początku papryczki chilli. Tak szybko, jak tylko zmienią kolor ściągnij z ognia i przełóż na jagnięcinę.

Całość polej sokiem z cytryny i posyp posiekaną kolendrą. Dopraw do smaku.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (195 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  9 kwietnia 2016 10:49

    Nie dla mnie, za ostre

    Odpowiedz
  2. as_sa  9 kwietnia 2016 16:28

    Mniam! jagnięcina jest pyszna

    Odpowiedz
  3. Ewcia  9 kwietnia 2016 18:35

    Wygląda smacznie!

    Odpowiedz
  4. IwonaLFC  9 kwietnia 2016 20:32

    Wygląda apetycznie, ale propozycja nie dla mnie, bo jestem wegetarianką. Szkoda, że ostatnio częściej pojawiają się mięsne propozycje posiłków. Niemniej jednak osoby lubiące ten składnik na pewno byłyby zadowolone i zachęcone do wypróbowania takiego dania 🙂

    Odpowiedz
  5. Wusia  9 kwietnia 2016 22:11

    Wygląda bardzo apetycznie.Lubię ostrą kuchnię, ale w tym przepisie ilość ostrych przypraw jest ogromna.15 ostrych suszonych papryczek i 8 ząbków czosnku to nawet dla mnie jest przesadą, a więc przepis musiałby być zmodyfikowany.

    Odpowiedz
  6. Annroute  10 kwietnia 2016 18:05

    Artykuł wprost dla mnie, dosłownie jakby spadł mi z nieba. Od kilku dni poszukiwałam przepisu na jagnięcinę, mam nadzieję, że ten mnie nie zawiedzie. Zapowiada się ciekawie, a wygląda jeszcze lepiej – bardzo apetycznie! Czy okaże się być równie smakowite to czas pokaże 🙂

    Odpowiedz
  7. raczek  10 kwietnia 2016 19:27

    Wygląda super i pewnie tak smakuje, ale danie bardzo,bardzo ostre i to nie dla mnie ale po jakimś zmodyfikowaniu może przypadnie mi do „smaku” 😉

    Odpowiedz
  8. Kropka  10 kwietnia 2016 20:33

    Wow, nigdy nie próbowałam kuchni hinduskiej 😉

    Odpowiedz
  9. Patriszia  10 kwietnia 2016 21:44

    Przepis bardzie kawy, a danie wygląda smacznie 🙂 Przyznam że nigdy nie jadłam jagnięciny, ale jeśli coś jest przyrządzone na ostro to nie ma opcji żeby mi nie smakowało 🙂

    Odpowiedz
  10. joanna252  11 kwietnia 2016 00:56

    Chętnie wypróbuję uwielbiam kuchnię orientalną i lubię próbować nowe przepisy 🙂

    Odpowiedz
  11. Żanett  11 kwietnia 2016 10:10

    Mniam, ciekawe, jak bardzo ostra jest ta propozycja 🙂

    Odpowiedz
  12. Aneta  11 kwietnia 2016 14:05

    Oooo, koniecznie muszę wypróbować. Choć ja raczej nie przepadam za mocno ostrymi rzeczami, to mój chłopak bardzo je lubi – chętnie przyrządzę mu więc to danie 🙂

    Odpowiedz
  13. karr96  13 kwietnia 2017 09:39

    Przyznam, że nigdy nie jadłam nic z hinduskiej kuchni.. Musi być pyszne, obrazek tylko do tego zachęca. 🙂 Mniaam 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany