Kuchnia hinduska: Jagnięcina na ostro – Laal maas
Jeśli lubicie kuchnię hinduską to mamy dla Was przepis na gorące danie z Rajistanu – Laal maas, czyli jagnięcina na ostro. Autor przepisu to Reza Mahammad (Polsat Food Network)
Składniki na danie: Jagnięcina na ostro – Laal maas
- 15 suszonych papryczek chilli pokruszonych na kawałki
- 2 łyżki przecieru z pomidorów
- 5 łyżek masła klarowanego
- 6-8 goździków
- 6 ziarenek zielonego kardamonu
- 3 ziarenka czarnego kardamonu
- 2 listki laurowe
- 2 posiekane cebule
- 8 zmiażdżonych ząbków czosnku
- 3 łyżki tartego imbiru
- 1 kg jagnięciny pokrojonej w 4-centymentrowe kawałki
- 550 ml wody
- 2 łyżki posiekanej naci kolendry
- Sok z 1 cytryny
- 1 ½ łyżeczki kuminu
- 225 g jogurtu naturalnego
- 2 ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonej papryki
Jak przygotować?
Papryczki chilli zanurz w ciepłej wodzie na 30 minut. Po wyjęciu odłóż 6-8 z nich. Przecier z pomidorów rozcieńcz 2 łyżkami wody.
Ziarna kuminu przesyp na patelnie i praż do czasu, aż ściemnieją i rozejdzie się aromat. Przesyp do miseczki, dodaj jogurt, 2 łyżeczki mielonej papryki i 2 ½ łyżeczki mielonej kolendry. Wymieszaj i odstaw.
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej 3 łyżki masła klarowanego. Dodaj goździki, obydwa rodzaje kardamonu, listki laurowe i 4 papryczki. Podsmażaj przez chwilę, potem dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj mięso i smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Dodaj resztę papryczek i smaż dalej przez około 10 minut lub do czasu, aż mięso zbrązowieje. Zmniejsz ogień i dodaj mieszankę jogurtową. Wlej wodę i dodaj przygotowany przecier pomidorowy. Przykryj i gotuj 30-40 minut. Kiedy mięso zmięknie, ściągnij z ognia, ale nie odkrywaj.
Na małej patelni rozgrzej resztę masła klarowanego i podsmaż odłożone na początku papryczki chilli. Tak szybko, jak tylko zmienią kolor ściągnij z ognia i przełóż na jagnięcinę.
Całość polej sokiem z cytryny i posyp posiekaną kolendrą. Dopraw do smaku.