Kuchnia brazylijska: TACACA (ostro-kwaśna zupa) – prezentuje Andy Bates

Tacaca-ostro-kwasna-zupa

Wielkim miłośnikiem kuchni brazylijskiej i doświadczonym jej znawcą jest Andy Bates, gwiazda Polsat Food Network. W swoim programie ,,Andy Bates i uliczne przysmaki Brazylii’’  prezentuje własną wizję tej ekscytującej  kuchni i kultury.

TACACA (OSTRO – KWAŚNA ZUPA)

Pierożki:

  • 150 gram mielonej wieprzowiny
  • 150 gram surowych krewetek tygrysich, oczyszczonych i drobno posiekanych
  • młoda cebulka, drobno posiekana
  • łyżeczki białego octu ryżowego
  • łyżeczki mąki kukurydzianej
  • sól morska oraz biały pieprz
  • 24 wontony

Zupa:

  • 1,5 litra świeżego bulionu drobiowego
  • 2 czerwone papryczki chili, drobno posiekane
  • kawałek imbiru wielkości kciuka, pokrojony w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 150 gram świeżych grzybów shitake, pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką stołową zimnej wody
  • 6 młodych cebulek, drobno posiekanych
  • mały pęczek kolendry, grubo posiekanej
  • sok z 2 do 3 limonek
  • jasny sos sojowy

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj pierożki. W misce zmieszaj wieprzowinę, krewetki, cebulkę, ocet oraz mąkę kukurydzianą. Przypraw solą i białym pieprzem.
  1. Nafaszeruj wontony, posmaruj brzegi pierożków wodą i zawiń, aby je zamknąć. Ułóż je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20 minut do lodówki. W tym czasie wlej bulion, papryczki, imbir, czosnek oraz grzyby do garnka i zagotuj. Zredukuj ogień na bardzo mały i delikatnie gotuj przez 10 do 15 minut.
  1.  Dodaj pierożki, gdy zupa się znowu zagotuje, gotuj przez 3-4 minuty. Zanim pierożki dojdą, wmieszaj mąkę kukurydzianą i gotuj przez kolejną minutę.
  1. Zdejmij z ognia, wmieszaj cebulkę i kolendrę. Dodaj sok z limonek oraz sos sojowy do smaku.

 

logo

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur  Andy Bates  można znaleźć w  programie ,,Andy Bates i uliczne przysmaki Brazylii’ emitowanym od poniedziałku do piątku o godz. 18.30 na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (129 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  28 maja 2014 20:13

    Właśnie się zastanawiam, czy ten smak przypadłby mi do gustu?

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  29 maja 2014 20:09

    To musi być ostre.

    Odpowiedz
  3. marcia7  13 sierpnia 2015 16:22

    ostra i dobra sprawa

    Odpowiedz
  4. joanna252  21 stycznia 2016 23:36

    Chętnie spróbuję 😀

    Odpowiedz
  5. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:28

    Chyba nie dla mnie. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  6. karr96  13 kwietnia 2017 09:51

    Hmm.. ciekawy przepis.. Jestem ciekawa, czy by mi posmakował. Warto poznawac nowe smaki, kultury, chociaż to nie zmienia faktu, że najbardziej kocham nasze, polskie smaki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany