Kuchnia brazylijska: TACACA (ostro-kwaśna zupa) – prezentuje Andy Bates

Tacaca-ostro-kwasna-zupa

Wielkim miłośnikiem kuchni brazylijskiej i doświadczonym jej znawcą jest Andy Bates, gwiazda Polsat Food Network. W swoim programie ,,Andy Bates i uliczne przysmaki Brazylii’’  prezentuje własną wizję tej ekscytującej  kuchni i kultury.

TACACA (OSTRO – KWAŚNA ZUPA)

Pierożki:

  • 150 gram mielonej wieprzowiny
  • 150 gram surowych krewetek tygrysich, oczyszczonych i drobno posiekanych
  • młoda cebulka, drobno posiekana
  • łyżeczki białego octu ryżowego
  • łyżeczki mąki kukurydzianej
  • sól morska oraz biały pieprz
  • 24 wontony

Zupa:

  • 1,5 litra świeżego bulionu drobiowego
  • 2 czerwone papryczki chili, drobno posiekane
  • kawałek imbiru wielkości kciuka, pokrojony w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 150 gram świeżych grzybów shitake, pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką stołową zimnej wody
  • 6 młodych cebulek, drobno posiekanych
  • mały pęczek kolendry, grubo posiekanej
  • sok z 2 do 3 limonek
  • jasny sos sojowy

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj pierożki. W misce zmieszaj wieprzowinę, krewetki, cebulkę, ocet oraz mąkę kukurydzianą. Przypraw solą i białym pieprzem.
  1. Nafaszeruj wontony, posmaruj brzegi pierożków wodą i zawiń, aby je zamknąć. Ułóż je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20 minut do lodówki. W tym czasie wlej bulion, papryczki, imbir, czosnek oraz grzyby do garnka i zagotuj. Zredukuj ogień na bardzo mały i delikatnie gotuj przez 10 do 15 minut.
  1.  Dodaj pierożki, gdy zupa się znowu zagotuje, gotuj przez 3-4 minuty. Zanim pierożki dojdą, wmieszaj mąkę kukurydzianą i gotuj przez kolejną minutę.
  1. Zdejmij z ognia, wmieszaj cebulkę i kolendrę. Dodaj sok z limonek oraz sos sojowy do smaku.

 

logo

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur  Andy Bates  można znaleźć w  programie ,,Andy Bates i uliczne przysmaki Brazylii’ emitowanym od poniedziałku do piątku o godz. 18.30 na Polsat Food Network.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,58 z 5)
loading... zapisuję głos...