Kuchnia brazylijska: TACACA (ostro-kwaśna zupa) – prezentuje Andy Bates
Wielkim miłośnikiem kuchni brazylijskiej i doświadczonym jej znawcą jest Andy Bates, gwiazda Polsat Food Network. W swoim programie ,,Andy Bates i uliczne przysmaki Brazylii’’ prezentuje własną wizję tej ekscytującej kuchni i kultury.
TACACA (OSTRO – KWAŚNA ZUPA)
Pierożki:
- 150 gram mielonej wieprzowiny
- 150 gram surowych krewetek tygrysich, oczyszczonych i drobno posiekanych
- młoda cebulka, drobno posiekana
- łyżeczki białego octu ryżowego
- łyżeczki mąki kukurydzianej
- sól morska oraz biały pieprz
- 24 wontony
Zupa:
- 1,5 litra świeżego bulionu drobiowego
- 2 czerwone papryczki chili, drobno posiekane
- kawałek imbiru wielkości kciuka, pokrojony w plasterki
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 150 gram świeżych grzybów shitake, pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką stołową zimnej wody
- 6 młodych cebulek, drobno posiekanych
- mały pęczek kolendry, grubo posiekanej
- sok z 2 do 3 limonek
- jasny sos sojowy
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj pierożki. W misce zmieszaj wieprzowinę, krewetki, cebulkę, ocet oraz mąkę kukurydzianą. Przypraw solą i białym pieprzem.
- Nafaszeruj wontony, posmaruj brzegi pierożków wodą i zawiń, aby je zamknąć. Ułóż je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20 minut do lodówki. W tym czasie wlej bulion, papryczki, imbir, czosnek oraz grzyby do garnka i zagotuj. Zredukuj ogień na bardzo mały i delikatnie gotuj przez 10 do 15 minut.
- Dodaj pierożki, gdy zupa się znowu zagotuje, gotuj przez 3-4 minuty. Zanim pierożki dojdą, wmieszaj mąkę kukurydzianą i gotuj przez kolejną minutę.
- Zdejmij z ognia, wmieszaj cebulkę i kolendrę. Dodaj sok z limonek oraz sos sojowy do smaku.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Andy Bates można znaleźć w programie ,,Andy Bates i uliczne przysmaki Brazylii’ emitowanym od poniedziałku do piątku o godz. 18.30 na Polsat Food Network.