Przepisy na sosy do dań z makaronu, pizzy, mięsa, ryżu

sosy przepisy

Sosy  – gęsty i aromatyczny dodatek niezbędny do każdego dania

Sosy – serwowane na gorąco bądź na zimno – są doskonałym urozmaiceniem posiłków wszelkiego rodzaju. Mogą mieć postać wytrawnego uzupełnienia obiadowych dań (tak mięsnych, jak wegetariańskich), lekkich dressingów do sałatek, dipów do maczania słonych przekąsek (jak choćby plasterków szynki, kawałków sera, chipsów, krakersów, chlebowych paluszków czy warzyw pokrojonych w słupki), a także słodkiej bądź kwaskowatej, owocowej polewy do deserów.

Francuskie korzenie sosów

Kuchnia francuska dzieli sosy na pięć kategorii, uznając je za pochodne pięciu poszczególnych sosów bazowych. Pozostałe europejskie kuchnie posługują się jednak prostszym podziałem na sosy gorące, zimne i majonezowe.

Większość sosów przyrządza się podobnie jak zupy, na bazie wywaru, stosując wybrane zagęstniki, wśród których wymienić można na przykład: śmietanę, zasmażkę, żółtka jaj czy zawiesinę z mąki i wody. Z uwagi na te dodatki, gotowe sosy często bywają kaloryczne, dlatego należy uważać z ich dozowaniem, szczególnie jeśli jesteśmy na diecie. Warto też uważać, by nie zdominowały one smaku całej potrawy, gdyż ich założeniem jest jedynie ją dopełniać.

Najpopularniejsze smaki

Do najbardziej popularnych sosów zaliczamy: ketchup, majonez, musztardę, tabasco, sos czosnkowy, sos bolognese, sos winegret, sos sojowy, sos grzybowy, sos beszamelowy, sos pomidorowy, sos cygański, sos tysiąca wysp, sos berneński, sos chrzanowy, sos rybny, sos cytrynowy, sos tatarski, sos barbecue, sos worcestershire, sos koperkowy, sos salsa, sos waniliowy, sos czekoladowy i różne rodzaje pesto.

Na naszej stronie znajdziesz wiele inspirujących przepisów na sosy, m.in. na sprawdzony sos do spaghetti, sos do pizzy czy beszamel. Większość z nich przyrządzisz zaledwie z kilku składników, które najprawdopodobniej masz już w kuchni i to w zaledwie parę chwil. Zajrzyj po inspirację i naucz się je przyrządzać, nie zważając na to, czy jesteś doświadczonym, czy początkującym kucharzem!