Kto jada ostatki… czyli kulinarne pożegnanie z karnawałem

To już naprawdę ostatni czas na karnawałową zabawę. Od tłustego czwartku, w tym roku przypadającego 7 lutego, do tak zwanego śledzika, czyli wtorku poprzedzającego Środę Popielcową, trwają bowiem ostatki. To także szansa na kulinarne szaleństwa przed nadejściem Wielkiego Postu. Jak pożegnać karnawałową kuchnię? Oto propozycje kucharzy Knorr.

Kurczak Cordon Bleu

 

Z godnością pożegnaj mięso

 W karnawale, tradycyjnie uznawanym za czas hucznych zabaw i powszechnego dobrobytu, na naszych stołach powinny często gościć potrawy mięsne, które mają być jego oznaką. Natomiast trzy ostatnie karnawałowe dni zwane są mięsopustem, co sugeruje, że w tym czasie opuszczamy, a więc żegnamy wszelkiego rodzaju mięsa. Aby pożegnanie to było godne, warto postawić na dania mięsne, serwując je rodzinie i znajomym podczas ostatkowych przyjęć. Kucharze Knorr polecają sięgać nie tylko po drób, z którego szczególnie chętnie przygotowujemy karnawałowe przekąski, ale również po inne gatunki mięs: wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę. Przyrządzimy z nich wyśmienite dania główne na ostatkowy obiad lub kolację. Strzałem w dziesiątkę będą Duszona wołowina z warzywami, Polędwica wołowa z chrupiącymi ziemniakami lub Polędwiczki z orzechami. Te dania zaspokoją gusta wielbicieli tradycyjnych smaków. A dla zwolenników orientalnych połączeń – Wołowina z orzechami oraz Schab z jabłkami i sezamem.

Jeśli już natomiast koniecznie chcemy ugościć przybyłych daniem z drobiu, postarajmy się przyrządzić go w sposób wyjątkowy, przełamując kulinarną rutynę. Dobrym na to sposobem jest skorzystanie z przepisów nawiązujących do kuchni świata – dzięki przyprawom i dodatkom nieużywanym na co dzień dania z drobiu zyskają nowy, nieznany wcześniej domownikom i gościom smak. Kurczak po hiszpańsku, czyli uduszony w całości w towarzystwie podsmażonych warzyw: papryki, cukinii, cebuli, przyprawiony czosnkiem, rozmarynem, szałwią, i oczywiście, jak na kuchnię hiszpańską przystało, podany z oliwkami to wyśmienita propozycja szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Możemy też sięgnąć do kuchni francuskiej i przygotować Kurczaka Cordon Bleu lub Piersi z kurczaka w cieście francuskim. Licznych inspiracji dostarczy nam również kuchnia orientalna, w której mięso drobiowe odgrywa istotną rolę. Długo by wymieniać te smaczne propozycje! Piotr Murawski, kucharz Knorr, poleca choćby szybkie i łatwe w przygotowaniu Udka z kurczaka w orzechowym sosie.

Sledz w smietanie

 

Wyśledź najlepsze śledziki

 Ostatki kojarzymy jeszcze z jednym charakterystycznym daniem, a właściwie przekąską – śledziami. Wtorek poprzedzający Środę Popielcową (w tym roku przypadający 12 lutego) zwykliśmy nawet nazywać śledzikiem. Tradycyjnie bowiem karnawałowe zabawy mają kończyć się wraz z wybiciem północy zwiastującej nadejście Wielkiego Postu. Dawnymi czasy w tym momencie ustawały tańce i hulanki, ze stołów znikały karnawałowe pyszności, ustępując miejsca potrawom postnym, w tym osławionym śledziom. Dziś nie czekamy już do północy, by po nie sięgnąć, i często zajadamy się nimi podczas ostatkowych zabaw i przyjęć. Jak zatem je przyrządzić? Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, wskazuje, że pomysłów na podanie śledzi może być bez liku, gdyż to produkt niezwykle w kuchni uniwersalny – będą znakomicie smakowały przygotowane na ostro, ale równie dobrze apetyty zaostrzą śledzie z nutą słodyczy, np. z suszonymi owocami. Gości lubiących znane już podniebieniom połączenia kulinarne zadowolą takie propozycje jak Śledź w śmietanie, Śledź w pomidorach po tatarsku czy Rolmops w zalewie octowej. Natomiast chcąc ich zaskoczyć, podajmy Śledzia w zalewie wiśniowej. Jak przyrządzić te przekąski?

 

Osłodź sobie ten czas

 Na ostatkowym stole nie może zatem zabraknąć mięs oraz śledzi. Ale to nie wszystko, bo czymże byłyby ostatki bez słodkości, a zwłaszcza tłusty czwartek bez pączków i faworków, zwanych też chrustem? Tradycyjnie tych pyszności unikano w okresie postu, dlatego tuż przed końcem karnawału spożywano je w szczególnie dużych ilościach. I to się nie zmieniło, dlatego w ostatki powinniśmy pokusić się najlepiej o domowe, własnoręcznie przygotowane pączki i faworki.

Faworki (chrust)

 l

Świętuj w brytyjskim stylu

 Jest jeszcze jeden sposób na godne pożegnanie karnawału, niezwykle popularny w Wielkiej Brytanii. Mieszkańcy w szczególny sposób celebrują tam ostatni dzień przed nastaniem okresu postu, obchodząc tak zwany Pancake Tuesday. Wówczas na stół „wjeżdżają” naleśniki – na słodko, z mięsem, z warzywami – wybór jest ogromny! Brytyjczycy się nimi wprost zajadają! Możemy do nich dołączyć i także w ostatni wtorek karnawału przygotować dla rodziny pyszne naleśniki. Małym i dużym łasuchom kucharze Knorr polecają Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi oraz Czekoladowe poduszeczki z naleśników. Amatorów mięsnych smakołyków zadowolą Meksykańskie naleśniki z kurczakiem i oliwkami oraz Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami, a dla wielbicieli warzyw strzałem w dziesiątkę okażą się Naleśniki z papryką i cukinią.

Nalesniki

 

Zobacz przepisy na: przepisy.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (176 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...