Kto jada ostatki… czyli kulinarne pożegnanie z karnawałem
To już naprawdę ostatni czas na karnawałową zabawę. Od tłustego czwartku, w tym roku przypadającego 7 lutego, do tak zwanego śledzika, czyli wtorku poprzedzającego Środę Popielcową, trwają bowiem ostatki. To także szansa na kulinarne szaleństwa przed nadejściem Wielkiego Postu. Jak pożegnać karnawałową kuchnię? Oto propozycje kucharzy Knorr.
Z godnością pożegnaj mięso
W karnawale, tradycyjnie uznawanym za czas hucznych zabaw i powszechnego dobrobytu, na naszych stołach powinny często gościć potrawy mięsne, które mają być jego oznaką. Natomiast trzy ostatnie karnawałowe dni zwane są mięsopustem, co sugeruje, że w tym czasie opuszczamy, a więc żegnamy wszelkiego rodzaju mięsa. Aby pożegnanie to było godne, warto postawić na dania mięsne, serwując je rodzinie i znajomym podczas ostatkowych przyjęć. Kucharze Knorr polecają sięgać nie tylko po drób, z którego szczególnie chętnie przygotowujemy karnawałowe przekąski, ale również po inne gatunki mięs: wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę. Przyrządzimy z nich wyśmienite dania główne na ostatkowy obiad lub kolację. Strzałem w dziesiątkę będą Duszona wołowina z warzywami, Polędwica wołowa z chrupiącymi ziemniakami lub Polędwiczki z orzechami. Te dania zaspokoją gusta wielbicieli tradycyjnych smaków. A dla zwolenników orientalnych połączeń – Wołowina z orzechami oraz Schab z jabłkami i sezamem.
Jeśli już natomiast koniecznie chcemy ugościć przybyłych daniem z drobiu, postarajmy się przyrządzić go w sposób wyjątkowy, przełamując kulinarną rutynę. Dobrym na to sposobem jest skorzystanie z przepisów nawiązujących do kuchni świata – dzięki przyprawom i dodatkom nieużywanym na co dzień dania z drobiu zyskają nowy, nieznany wcześniej domownikom i gościom smak. Kurczak po hiszpańsku, czyli uduszony w całości w towarzystwie podsmażonych warzyw: papryki, cukinii, cebuli, przyprawiony czosnkiem, rozmarynem, szałwią, i oczywiście, jak na kuchnię hiszpańską przystało, podany z oliwkami to wyśmienita propozycja szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Możemy też sięgnąć do kuchni francuskiej i przygotować Kurczaka Cordon Bleu lub Piersi z kurczaka w cieście francuskim. Licznych inspiracji dostarczy nam również kuchnia orientalna, w której mięso drobiowe odgrywa istotną rolę. Długo by wymieniać te smaczne propozycje! Piotr Murawski, kucharz Knorr, poleca choćby szybkie i łatwe w przygotowaniu Udka z kurczaka w orzechowym sosie.
Wyśledź najlepsze śledziki
Ostatki kojarzymy jeszcze z jednym charakterystycznym daniem, a właściwie przekąską – śledziami. Wtorek poprzedzający Środę Popielcową (w tym roku przypadający 12 lutego) zwykliśmy nawet nazywać śledzikiem. Tradycyjnie bowiem karnawałowe zabawy mają kończyć się wraz z wybiciem północy zwiastującej nadejście Wielkiego Postu. Dawnymi czasy w tym momencie ustawały tańce i hulanki, ze stołów znikały karnawałowe pyszności, ustępując miejsca potrawom postnym, w tym osławionym śledziom. Dziś nie czekamy już do północy, by po nie sięgnąć, i często zajadamy się nimi podczas ostatkowych zabaw i przyjęć. Jak zatem je przyrządzić? Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, wskazuje, że pomysłów na podanie śledzi może być bez liku, gdyż to produkt niezwykle w kuchni uniwersalny – będą znakomicie smakowały przygotowane na ostro, ale równie dobrze apetyty zaostrzą śledzie z nutą słodyczy, np. z suszonymi owocami. Gości lubiących znane już podniebieniom połączenia kulinarne zadowolą takie propozycje jak Śledź w śmietanie, Śledź w pomidorach po tatarsku czy Rolmops w zalewie octowej. Natomiast chcąc ich zaskoczyć, podajmy Śledzia w zalewie wiśniowej. Jak przyrządzić te przekąski?
Osłodź sobie ten czas
Na ostatkowym stole nie może zatem zabraknąć mięs oraz śledzi. Ale to nie wszystko, bo czymże byłyby ostatki bez słodkości, a zwłaszcza tłusty czwartek bez pączków i faworków, zwanych też chrustem? Tradycyjnie tych pyszności unikano w okresie postu, dlatego tuż przed końcem karnawału spożywano je w szczególnie dużych ilościach. I to się nie zmieniło, dlatego w ostatki powinniśmy pokusić się najlepiej o domowe, własnoręcznie przygotowane pączki i faworki.
l
Świętuj w brytyjskim stylu
Jest jeszcze jeden sposób na godne pożegnanie karnawału, niezwykle popularny w Wielkiej Brytanii. Mieszkańcy w szczególny sposób celebrują tam ostatni dzień przed nastaniem okresu postu, obchodząc tak zwany Pancake Tuesday. Wówczas na stół „wjeżdżają” naleśniki – na słodko, z mięsem, z warzywami – wybór jest ogromny! Brytyjczycy się nimi wprost zajadają! Możemy do nich dołączyć i także w ostatni wtorek karnawału przygotować dla rodziny pyszne naleśniki. Małym i dużym łasuchom kucharze Knorr polecają Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi oraz Czekoladowe poduszeczki z naleśników. Amatorów mięsnych smakołyków zadowolą Meksykańskie naleśniki z kurczakiem i oliwkami oraz Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami, a dla wielbicieli warzyw strzałem w dziesiątkę okażą się Naleśniki z papryką i cukinią.
Zobacz przepisy na: przepisy.pl