Kruche faworki z piekarnika – jak je przygotować?
Robiły je nasze mamy i babcie, dlatego wielu osobom do dziś kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Poszukujecie przepisu na kruche faworki z piekarnika? Przychodzimy z pomocą! Tłusty Czwartek już za dwa tygodnie, więc przed jego nadejściem warto go wypróbować, by mieć pewność, że sprawdzi się w dniu „słodkiego szaleństwa”.
Spis treści:
Kruche faworki z piekarnika – lepsze od smażonych?
Popularne chrusty to „must have” na Tłusty Czwartek. Faworki zwykle są smażone na głębokim tłuszczu i cały proces jest dość czasochłonny. Do tego taka metoda ich przyrządzania raczej nie należy do zbyt dietetycznych. Tłuszcz wnika bowiem w ciasto sprawiając, że chrusty są jeszcze bardziej kaloryczne. Dlatego jeśli zależy nam na tym, aby ich pałaszowanie nie skończyło się dla nas wzrostem kilogramów zdecydowanie lepiej wybrać kruche faworki z piekarnika. Poza tym za ich przyrządzeniem przemawia też fakt, że ich przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu w porównaniu z tymi przygotowywanymi na głęboki oleju i nie trzeba ich odsączać na papierowym ręczniku. Warto zatem spróbować, bo smakiem niewiele różnią się one od tych smażonych. A zapach unoszący się podczas pieczenia? Zdecydowanie lepszy niż ten uzyskany poprzez smażenie klasycznych chrustów na tłuszczu, którego trudno pozbyć się szybko z pomieszczeń.
Przepis na najbardziej kruche faworki z piekarnika
Dziś podajemy Wam na tacy przepis na na pyszne chrupiące chrusty, które zrobicie w niecałą godzinę. Ich niebywałą kruchość gwarantuje duża zawartość żółtek. Dobra wiadomość jest taka, że do ich wykonania potrzebne jest tylko kilka podstawowych składników, a samo przyrządzenie jest dziecinnie proste. Zatem zaczynamy!
Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g śmietany 18%
pół szklanki cukru pudru
cukier wanilinowy
100 g masła
6 żółtek
szczypta soli
Przygotowanie:
- W misce połącz przesianą wcześniej mąkę wraz cukrem, szczyptą soli i pokrojonym w pióra masłem.
- Dodaj żółtka i energicznie wyrób ciasto. Powinno być miękkie i gładkie.
- Powstałe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Powinno być ono cienkie, na ok. 3 mm.
- Pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 5 cm i na środku każdego z nich zrób małe pionowe nacięcie.
- Przepleć jeden koniec ciasta przez wykonany wcześniej otwór, aby powstał charakterystyczny kształt chrusta.
- Faworki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika ustawionego na temperaturę 180 stopni na ok 10 minut.
- Kiedy nabiorą złocistego kolorytu wyjmij je z piekarnika, pozostaw do wystygnięcia, a następnie oprósz cukrem pudrem i odrobiną cukru wanilinowego.
Z czym podawać faworki?
Chrupiące faworki to ten rodzaj przekąski, którą można jadać zarówno na sucho np. z cukrem pudrem, jak i z wykorzystaniem słodkich sosów np. karmelowego czy czekoladowego. Wyśmienicie smakować będą także maczane w dipie ze śmietany, cukru i cynamonu. Dla przełamania słodkiego smaku warto do nich podać czarną kawę lub herbatę. Co ciekawe, faworki w wersji wytrawnej, czyli bez dodatku cukru podawać można także z hummusem. Sprawdzą się też dipy np. czosnkowy czy miętowy.