Kruche ciasteczka maślane z suszoną żurawiną

Kruche-ciasteczka-maślane-z-suszoną-żurawiną

Składniki na: Kruche ciasteczka maślane z suszoną żurawiną

  • 2 szklanki mąki
  • 175 g cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 150 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 200 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem brązowym i wanilinowym, dolewamy odrobinę mleka, dosypujemy szczyptę soli. Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy ją powoli do naczynia ze zmieszanymi produktami. Wyrabiamy ciasto i dosypujemy suszoną żurawinę. Masę dzielimy na trzy części, z których formujemy wałki. Każdy z nich zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Wałeczki z zimnego ciasta kroimy w plastry o grubości 1 cm. Przygotowane do wypieku ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (259 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...