Kruche ciasteczka maślane z suszoną żurawiną
Składniki na: Kruche ciasteczka maślane z suszoną żurawiną
- 2 szklanki mąki
- 175 g cukru brązowego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 150 g suszonej żurawiny Bakalland
- 200 g masła
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Masło ucieramy z cukrem brązowym i wanilinowym, dolewamy odrobinę mleka, dosypujemy szczyptę soli. Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy ją powoli do naczynia ze zmieszanymi produktami. Wyrabiamy ciasto i dosypujemy suszoną żurawinę. Masę dzielimy na trzy części, z których formujemy wałki. Każdy z nich zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Wałeczki z zimnego ciasta kroimy w plastry o grubości 1 cm. Przygotowane do wypieku ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.
Komentarze
Ślinka cieknie!
Super przepis i jaki prosty!
Wyglądają pysznie 🙂
Wyglądają apetycznie,więc z chęcią zrobię.
ja nie przepadam za kruchym ciastem więc nie dla mnie ale mogą byc dobre
Wyglądają bardzo apetycznie i z pewnością są zdrowe.
Bardzo lubię żurawinę, z pewnością przetestuję przepis.
Pyszne. Fajny przepis na zdrowe ciasteczka.
Fajny przepis, można też czymś innym zastąpić żurawinę.
Śmakowite.
mniam !
No cóż nic nie pozotaje jak tylko wypróbować p[rzepis yum 😉
Żurawinę uwielbiam i przepis też trzeba spróbować 🙂
Na pewno wypróbuję bo uwielbiam kruche ciasteczka. Lubię też żurawinę więc ciasteczka idealne dla mnie 🙂
Wyglądają pysznie i przede wszystkim zdrowo! 🙂
Wyglądają przepysznie, a żurawinę uwielbiam 🙂
ja bym tam pewnie jeszcze czekoladę włożyła 😀
ślicznie podane 🙂
swojego czasu często robiłam domowe ciasteczka, które zarazem są zdrowe. Trochę słonecznika i innych bakalii. Były tak syte, że chłopaki nie mieli siły ich już później jeść, chociaż był spokój z kupowaniem słodyczy 😀
Ciekawy przepis 🙂
Świetny przepis 🙂