Kruche ciasteczka maślane z suszoną żurawiną

Kruche-ciasteczka-maślane-z-suszoną-żurawiną

Składniki na: Kruche ciasteczka maślane z suszoną żurawiną

  • 2 szklanki mąki
  • 175 g cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 150 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 200 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem brązowym i wanilinowym, dolewamy odrobinę mleka, dosypujemy szczyptę soli. Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy ją powoli do naczynia ze zmieszanymi produktami. Wyrabiamy ciasto i dosypujemy suszoną żurawinę. Masę dzielimy na trzy części, z których formujemy wałki. Każdy z nich zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Wałeczki z zimnego ciasta kroimy w plastry o grubości 1 cm. Przygotowane do wypieku ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.

Yves Rocher

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (232 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  30 stycznia 2016 13:52

    Ślinka cieknie!

    Odpowiedz
  2. Wusia  30 stycznia 2016 15:04

    Super przepis i jaki prosty!

    Odpowiedz
  3. marta_12  30 stycznia 2016 16:32

    Wyglądają pysznie 🙂

    Odpowiedz
  4. macierzanka  30 stycznia 2016 16:46

    Wyglądają apetycznie,więc z chęcią zrobię.

    Odpowiedz
  5. Jaworka  30 stycznia 2016 19:13

    ja nie przepadam za kruchym ciastem więc nie dla mnie ale mogą byc dobre

    Odpowiedz
  6. bbo  30 stycznia 2016 20:47

    Wyglądają bardzo apetycznie i z pewnością są zdrowe.

    Odpowiedz
  7. martus2833  30 stycznia 2016 21:11

    Bardzo lubię żurawinę, z pewnością przetestuję przepis.

    Odpowiedz
  8. lilkawodna  31 stycznia 2016 10:16

    Pyszne. Fajny przepis na zdrowe ciasteczka.

    Odpowiedz
  9. Żanett  31 stycznia 2016 10:30

    Fajny przepis, można też czymś innym zastąpić żurawinę.

    Odpowiedz
  10. AnnStyl  31 stycznia 2016 10:42

    Śmakowite.

    Odpowiedz
  11. framboise  31 stycznia 2016 19:37

    mniam !

    Odpowiedz
  12. Black  31 stycznia 2016 23:20

    No cóż nic nie pozotaje jak tylko wypróbować p[rzepis yum 😉

    Odpowiedz
  13. joanna252  1 lutego 2016 11:24

    Żurawinę uwielbiam i przepis też trzeba spróbować 🙂

    Odpowiedz
  14. Patriszia  1 lutego 2016 13:22

    Na pewno wypróbuję bo uwielbiam kruche ciasteczka. Lubię też żurawinę więc ciasteczka idealne dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  15. vea89  1 lutego 2016 21:12

    Wyglądają pysznie i przede wszystkim zdrowo! 🙂

    Odpowiedz
  16. Aneta  2 lutego 2016 13:07

    Wyglądają przepysznie, a żurawinę uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
  17. Anita  15 lutego 2016 19:58

    ja bym tam pewnie jeszcze czekoladę włożyła 😀

    Odpowiedz
  18. nungal  17 lutego 2016 19:08

    ślicznie podane 🙂

    Odpowiedz
  19. Dariska  13 kwietnia 2016 13:21

    swojego czasu często robiłam domowe ciasteczka, które zarazem są zdrowe. Trochę słonecznika i innych bakalii. Były tak syte, że chłopaki nie mieli siły ich już później jeść, chociaż był spokój z kupowaniem słodyczy 😀

    Odpowiedz
  20. Dariska  13 kwietnia 2016 13:21

    Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  21. sylwiawes  24 sierpnia 2016 16:37

    Świetny przepis 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany