Kruche ciasteczka maślane z suszoną żurawiną
Składniki na: Kruche ciasteczka maślane z suszoną żurawiną
- 2 szklanki mąki
- 175 g cukru brązowego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 150 g suszonej żurawiny Bakalland
- 200 g masła
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Masło ucieramy z cukrem brązowym i wanilinowym, dolewamy odrobinę mleka, dosypujemy szczyptę soli. Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy ją powoli do naczynia ze zmieszanymi produktami. Wyrabiamy ciasto i dosypujemy suszoną żurawinę. Masę dzielimy na trzy części, z których formujemy wałki. Każdy z nich zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Wałeczki z zimnego ciasta kroimy w plastry o grubości 1 cm. Przygotowane do wypieku ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.