Przepis na: Kruche ciasteczka korzenne
Składniki na danie – Kruche ciasteczka korzenne:
1/2 kg mąki
25 dag masła (miękkiego)
1 szklanka cukru
1 jajko
1 łyżeczka płaska sody
1-2 torebki przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i łączymy z solą i sodą oraz przyprawą do ciasteczek korzennych, mieszamy dokładnie. Ucieramy masło z cukrem i jajkiem. Do miski z masłem, wciąż ucierając dodajemy w niewielkich porcjach mąkę z przyprawami. Kiedy wszystkie składniki się połączą, formujemy kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie, rozwałkowujemy cienko i wycinamy wzory za pomocą foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 12-15 minut. Ozdabiamy według uznania gdy ostygną.