Królik w śmietanie na makaronowych wstążkach

W okresie jesienno-zimowej zawieruchy organizm potrzebuje rozgrzania i dodatkowej dawki witamin. Mięso z królika to produkt, który warto na stałe wprowadzić do naszego menu. Jest bogaty w aminokwasy i składniki mineralne, a w połączeniu z makaronem stworzy w pełni wartościowy i smaczny obiad. Przetestuj nasz przepis już dziś!

 

Fot. Fotolia

Fot. Fotolia

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron wstążka – 250 g
  • Królik – 500 g
  • Cebula – 2 średnie sztuki
  • Śmietana słodka 18% – 100 ml
  • Śmietana kwaśna 18% – 100 ml
  • Sól, pieprz do smaku
  • Liść laurowy – 2 szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Ziele angielskie – 4-5 szt.
  • Olej – 3 łyżki
  • Świeży rozmaryn – 2-3 gałązki

Wykonanie:

  1. Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
  2. Królika myjemy, porcjujemy, nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  3. Zamarynowane kawałki królika obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy razem z królikiem.
  4. Całość podlewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem.
  5. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany. Następnie hartujemy dolewając gorącego wywaru z królika i wlewamy do mięsa.
  6. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podduszamy kilka minut, aby smaki się połączyły.
  7. Na talerz wykładamy podgrzany makaron, porcję królika, polewamy sosem i dekorujemy gałązką świeżego rozmarynu.

Smacznego!

Przepis przygotował Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Poleca firma: Międzybrodzki Makaron

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (224 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  22 października 2015 11:58

    Danie wygląda apetycznie,myślę,że warto spróbować .

    Odpowiedz
  2. Margaretkaw  22 października 2015 12:44

    Ależ bym teraz zjadła, bardzo apetycznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  22 października 2015 13:56

    Ja tym razem podziękuję.

    Odpowiedz
  4. Żanett  22 października 2015 18:21

    Wygląda bardzo apetycznie. Jednak zamiast królika wolałabym inne mięsko. Jakoś tak królik nie bardzo mi smakuje 🙂

    Odpowiedz
  5. martus2833  22 października 2015 19:01

    Lubię królika. To pyszne i zdrowe mięso.

    Odpowiedz
  6. Wusia  22 października 2015 19:48

    Królik to wspaniałe, smaczne mięso. Chyba zrobię na niedzielę.

    Odpowiedz
  7. Jaworka  23 października 2015 22:30

    Smacznie i pięknie wygląda ale ja z racji że kiedyś miałam króliki nie mogę ich jeść chyba żeby było tak przyrządzone że nie wiedzia ła bym że to królik

    Odpowiedz
  8. Patriszia  24 października 2015 12:57

    Nie zjadłabym królika, za ładny jest 🙂 Inne mięsko i byłoby ok 🙂

    Odpowiedz
  9. Aneta  29 października 2015 15:00

    Również jestem za innym mięsem w tym daniu 😉

    Odpowiedz
  10. Hidari11  27 stycznia 2017 07:49

    Nie jadam królików. Przyjęły się już jako zwierzątka domowe, członkowie rodziny tak samo jak koty i psy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany