Krokiety z pieczarkami i żółtym serem – do świątecznego barszczu

Chyba wszyscy z nas przygotowują wigilijny barszcz czerwony. A jak barszcz to i krokiety! Naleśniki z farszem są ich wspaniałym dodatkiem, żeby jednak były wyjątkowe dodajmy do nich ser żółty. Dzięki temu będą smaczniejsze, atrakcyjne dla oka i nie rozpadną się.

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Przepyszne krokiety są wspaniałym dodatkiem wykwintnego barszczu. Na co dzień niewiele gospodyń je robi, ponieważ są dość czasochłonne. Mimo to, ich wykonanie jest banalnie proste, a efekty zdobędą serca wszystkich członków rodziny. – Wśród świątecznych dań, które podaje się z dodatkiem żółtego sera są m.in. śledź pod pierzynką, krokiety z pieczarkami i żółtym serem oraz pieczarki faszerowane mięsem i serem – mówi – Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Do przygotowania chociażby wspomnianych krokietów polecam ser żółty typu holenderskiego Gouda. Z pewnością uwydatni smak farszu i krokietów, a podgrzany będzie spajał danie – dodaje Ewa Polińska.

 

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki

Składniki:

naleśniki, składniki do farszu: pieczarki, cebula, ser żółty, olej, sól i pieprz oraz jajko i bułka tarta.

Jak to zrobić:

Najpierw usmaż naleśniki. Następnie umyj i oczyść pieczarki. Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem do smaku, podsmaż na odrobinie oleju. Następnie do ostudzonej cebuli i pieczarek dodaj starty na grubych oczkach ser. Całość dokładnie wymieszaj. Na uprzednio przygotowane naleśniki nałóż przygotowany farsz, zawiń, obtocz w jajku, bułce tartej i usmaż na oleju na złoty kolor, na średnim ogniu. Gotowe krokiety podawaj z barszczem czerwonym.

Dobra rada: Twoje naleśniki podczas zawijania pękają? Jest kilka sposobów, aby temu zaradzić. Przede wszystkim ciasto do krokietów powinno być nieco rzadsze niż to do naleśników, które nie będą zawijane. Same placki powinno się smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Nie można jednak dopuścić do tego, aby się przesuszyły. Zawijany naleśnik powinien być ciepły, wtedy jest najbardziej elastyczny. Dodany ser żółty dodatkowo zawiąże wszystkie składniki i krokiet nie rozpadnie się.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (178 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. nungal  12 grudnia 2012 09:16

    Wczoraj przez pół dnia robiłam krokiety 🙂 Mogłam poczekać jeden dzień i zrobić według tego przepisu 🙂

    Odpowiedz
  2. aluska  24 lipca 2013 10:51

    Uwielbiam krokiety 🙂

    Odpowiedz
  3. kupiska  6 sierpnia 2013 18:56

    pycha ja czesto je kupuje w biedronce,domowe wiadaomo ze najlpesze ale duzo przy nich pracy

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  23 maja 2015 13:33

    Bardzo lubię krokiety i polecam ten przepis z pieczarkami i serem są naprawdę przepyszne. Polecam też wypróbować sposób, w którym zamiast sera do pieczarek dodaje się pokrojone drobno ugotowane na twardo jajka. Genialne połączenie.

    Odpowiedz
  5. Ewcia  12 grudnia 2015 19:55

    Ciekawy przepis. Nigdy nie robiłam z żółtym serem. Warto spróbować 😀

    Odpowiedz
  6. efffciaa  21 kwietnia 2016 18:27

    Bardzo fajny i nietuzinkowy przepis na zrobienie krokietów 🙂 Jadłam już gdzieś z pieczarkami i serem żółtym , ale sama jeszcze nie miałam okazji zrobić , wszystko przede mną ,

    Odpowiedz
  7. sandra  7 sierpnia 2016 00:07

    Uwielbiam krokiety najbardziej staropolskie z kapustka i grzybami. Ostatnio jadłam krokiety z szpinakiem i również były przepyszne, o tym przepisie nie słyszałam ale myślę że szybko się skuszę i je zrobię bo wyglądają naprawdę smacznie

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  26 grudnia 2016 14:28

    Bardzo lubię krokiety takie chrupiące z wierzchu i rumiane. Mniam. Przedstawiony przepis ciekawy , a na zdjęciu wyglądają wybornie i apetycznie. Ja z kolei naleśniki kładę jeden na drugim i przykrywam lekko folią lub piekę dzień wcześniej i też zawijam w folię. Wtedy są miękkie i łatwo się zwijają i nie pękają. Ale muszą być cienkie. Z moich doświadczeń łatwiej zwijać naleśniki, które trochę nawilgną. Kiedyś poszłam na łatwiznę bo nie miałam czasu, a chciałam koniecznie zrobić krokiety, więc poszłam do takiego fajnego baru, który jest u nas w mieście od kilkudziesięciu lat i ma dobrą opinię. poprosiłam o upieczenie kilku naleśników. Błąd!! Nie wiem co mi odbiło. Jak otwarłam pojemnik w domu to zdębiałam. Były grube i kruche. Nic z tego nie wyszło.

    Odpowiedz
  9. K.M.Mia  16 października 2019 13:07

    Mniam mniam <3
    Ja ostatnio mam fazę na pierogi z pieczarkami i żółtym serem. No po prostu niebo w gębie. Mogę nic innego nie jeść.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany