Krokiety z pieczarkami i żółtym serem – do świątecznego barszczu
Chyba wszyscy z nas przygotowują wigilijny barszcz czerwony. A jak barszcz to i krokiety! Naleśniki z farszem są ich wspaniałym dodatkiem, żeby jednak były wyjątkowe dodajmy do nich ser żółty. Dzięki temu będą smaczniejsze, atrakcyjne dla oka i nie rozpadną się.
Przepyszne krokiety są wspaniałym dodatkiem wykwintnego barszczu. Na co dzień niewiele gospodyń je robi, ponieważ są dość czasochłonne. Mimo to, ich wykonanie jest banalnie proste, a efekty zdobędą serca wszystkich członków rodziny. – Wśród świątecznych dań, które podaje się z dodatkiem żółtego sera są m.in. śledź pod pierzynką, krokiety z pieczarkami i żółtym serem oraz pieczarki faszerowane mięsem i serem – mówi – Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Do przygotowania chociażby wspomnianych krokietów polecam ser żółty typu holenderskiego Gouda. Z pewnością uwydatni smak farszu i krokietów, a podgrzany będzie spajał danie – dodaje Ewa Polińska.
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki
Składniki:
naleśniki, składniki do farszu: pieczarki, cebula, ser żółty, olej, sól i pieprz oraz jajko i bułka tarta.
Jak to zrobić:
Najpierw usmaż naleśniki. Następnie umyj i oczyść pieczarki. Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem do smaku, podsmaż na odrobinie oleju. Następnie do ostudzonej cebuli i pieczarek dodaj starty na grubych oczkach ser. Całość dokładnie wymieszaj. Na uprzednio przygotowane naleśniki nałóż przygotowany farsz, zawiń, obtocz w jajku, bułce tartej i usmaż na oleju na złoty kolor, na średnim ogniu. Gotowe krokiety podawaj z barszczem czerwonym.
Dobra rada: Twoje naleśniki podczas zawijania pękają? Jest kilka sposobów, aby temu zaradzić. Przede wszystkim ciasto do krokietów powinno być nieco rzadsze niż to do naleśników, które nie będą zawijane. Same placki powinno się smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Nie można jednak dopuścić do tego, aby się przesuszyły. Zawijany naleśnik powinien być ciepły, wtedy jest najbardziej elastyczny. Dodany ser żółty dodatkowo zawiąże wszystkie składniki i krokiet nie rozpadnie się.