Krewetkowe burgery

Krewetkowy-burger

Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca przepis na Krewetkowe burgery.

Czas przygotowania: 45 minut
Poziom: średni

Składniki na danie: Krewetkowe burgery

Składniki na farsz i sos:

  • – 400g krewetek królewskich
  • – 2 pomidory
  • – sałata
  • – oliwa z oliwek
  • – musztarda
  • – 1 żółtko
  • – pół szklanki białego wina
  • – sól i pieprz

Składniki na focaccia:

  • – 300g mąki
  • – 5g drożdży
  • – 25g oliwy z oliwek
  • – woda

PRZYGOTOWANIE:

Sos:
1 etap: Oczyścić krewetki. Oderwać głowy i usmażyć je z odrobiną oliwy z oliwek, soli i pieprzu, a następnie dodać białe wino. Gotować do momentu, kiedy na dnie zostaną 4 łyżki wywaru. Następnie należy przelać go przez sitko i odstawić.

2 etap: Przygotować majonez z 1 żółtkiem, solą, pieprzem  oraz z 1 łyżeczką musztardy z dodatkiem oliwy z oliwek i sosem z głów krewetek powstałym podczas przygotowania farszu.

Focaccia:
Zagnieść mąkę z drożdżami, oliwą oliwek i wodą. Ciasto odstawić na 3 godziny aby wyrosło. Następnie uformować z powstałego ciasta 6 bułeczek i wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nagrzanego do temperatury 210 stopni. Gdyfocaccia upieką się,odstawić do ostygnięcia. Następnie usmażyćkrewetki3/4minuty.

Przekroić bułeczki, wypełnić je sałatką z pomidorów, krewetek i majonezem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (320 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...