Krewetkowe burgery
Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca przepis na Krewetkowe burgery.
Czas przygotowania: 45 minut
Poziom: średni
Składniki na danie: Krewetkowe burgery
Składniki na farsz i sos:
- – 400g krewetek królewskich
- – 2 pomidory
- – sałata
- – oliwa z oliwek
- – musztarda
- – 1 żółtko
- – pół szklanki białego wina
- – sól i pieprz
Składniki na focaccia:
- – 300g mąki
- – 5g drożdży
- – 25g oliwy z oliwek
- – woda
PRZYGOTOWANIE:
Sos:
1 etap: Oczyścić krewetki. Oderwać głowy i usmażyć je z odrobiną oliwy z oliwek, soli i pieprzu, a następnie dodać białe wino. Gotować do momentu, kiedy na dnie zostaną 4 łyżki wywaru. Następnie należy przelać go przez sitko i odstawić.
2 etap: Przygotować majonez z 1 żółtkiem, solą, pieprzem oraz z 1 łyżeczką musztardy z dodatkiem oliwy z oliwek i sosem z głów krewetek powstałym podczas przygotowania farszu.
Focaccia:
Zagnieść mąkę z drożdżami, oliwą oliwek i wodą. Ciasto odstawić na 3 godziny aby wyrosło. Następnie uformować z powstałego ciasta 6 bułeczek i wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do temperatury 210 stopni. Gdyfocaccia upieką się,odstawić do ostygnięcia. Następnie usmażyćkrewetki3/4minuty.
Przekroić bułeczki, wypełnić je sałatką z pomidorów, krewetek i majonezem.