Kremowy pudding jaglany ze śliwką kalifornijską i solonym karmelem

 

CPB_Pudding_jaglany_2

Czas przygotowania – 1 godz.

Składniki na danie: Kremowy pudding jaglany ze śliwką kalifornijską  i solonym karmelem

  • 300g kaszy jaglanej
  • 900ml mleka
  • 3 krople esencji waniliowej
  • 100g śliwki kalifornijskiej
  • 3 łyżki stołowe miodu
  • ½ szkl. cukru brązowego
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 3 łyżki stołowe pestek słonecznika
  • 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
  • 200g kajmaku
  • Sól morska w młynku do smaku

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną prażymy w 200 stopniach przez 5min do zrumienienia. Następnie przesypujemy do ciepłego mleka, dodajemy 3 łyżki cukru brązowego oraz esencję waniliową. Całość gotujemy do lekkiego rozgotowania kaszy, około 35min na wolnym ogniu. W trakcie gotowania kaszy, zalewamy śliwki  ½ szkl. wody i doprowadzamy do wrzenia, po czym miksujemy na gładką masę. Gotową kaszę mieszamy ze zmiksowanymi śliwkami i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do przestygnięcia. Płatki, pestki i siemię mieszamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180-200 st. i prażymy na rumiany kolor. Gorące płatki mieszamy z miodem, cukrem i przekładamy na pergamin. Rozprowadzamy tak, aby powstał cienki, 2mm prostokąt. Zawinięty batonik wkładamy do piekarnika na 10min w 150 st. Następnie przekładamy do lodówki. Gotową masą kajmakową smarujemy dno talerza i nakładamy porcje puddingu, całość posypujemy pokruszoną prażonką z płatków owsianych i delikatnie posypujemy grubą solą.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (227 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  21 czerwca 2016 13:00

    Znowu śliwka kalifornijska 😉

    Odpowiedz
  2. Aneta  21 czerwca 2016 14:29

    A ja bym zrobiła na pewno większą porcję przede wszystkim 😉 Myślę jednak, że takie połączenie smakowe z pewnością by mi posmakowało, lubię te składniki 🙂

    Odpowiedz
  3. monicitia  21 czerwca 2016 18:20

    No może to i smakować ciekawie, ale wygląda po prostu jak kupa:(

    Odpowiedz
  4. martus2833  21 czerwca 2016 18:32

    uwielbiam takie przepisy.

    Odpowiedz
  5. IwonaLFC  21 czerwca 2016 20:59

    Uwielbiam kaszę jaglaną, ale nie przepadam za kajmakiem, więc na pewno zmodyfikowałabym nieco wersję. Niemniej jednak fani tej słodkości na pewno byliby zachwyceni 🙂

    Odpowiedz
  6. nungal  2 lipca 2016 09:56

    Zdjęcie zdecydowanie nie zachęca do spróbowania

    Odpowiedz
  7. Tereniasz  5 sierpnia 2016 11:24

    Może i byc dobre…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany