Kremowy pudding jaglany ze śliwką kalifornijską i solonym karmelem
Czas przygotowania – 1 godz.
Składniki na danie: Kremowy pudding jaglany ze śliwką kalifornijską i solonym karmelem
- 300g kaszy jaglanej
- 900ml mleka
- 3 krople esencji waniliowej
- 100g śliwki kalifornijskiej
- 3 łyżki stołowe miodu
- ½ szkl. cukru brązowego
- 1 szkl. płatków owsianych
- 3 łyżki stołowe pestek słonecznika
- 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
- 200g kajmaku
- Sól morska w młynku do smaku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną prażymy w 200 stopniach przez 5min do zrumienienia. Następnie przesypujemy do ciepłego mleka, dodajemy 3 łyżki cukru brązowego oraz esencję waniliową. Całość gotujemy do lekkiego rozgotowania kaszy, około 35min na wolnym ogniu. W trakcie gotowania kaszy, zalewamy śliwki ½ szkl. wody i doprowadzamy do wrzenia, po czym miksujemy na gładką masę. Gotową kaszę mieszamy ze zmiksowanymi śliwkami i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do przestygnięcia. Płatki, pestki i siemię mieszamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180-200 st. i prażymy na rumiany kolor. Gorące płatki mieszamy z miodem, cukrem i przekładamy na pergamin. Rozprowadzamy tak, aby powstał cienki, 2mm prostokąt. Zawinięty batonik wkładamy do piekarnika na 10min w 150 st. Następnie przekładamy do lodówki. Gotową masą kajmakową smarujemy dno talerza i nakładamy porcje puddingu, całość posypujemy pokruszoną prażonką z płatków owsianych i delikatnie posypujemy grubą solą.