Kremowy deser z granatów – pomysł na pyszny deser
Warstwa musu malinowego, jogurtu naturalnego, kremu z granatów, owoców i chrupkiej góry – czyli jak przygotować pyszny i zdrowy deser.
Warstwa musu malinowego, jogurtu naturalnego, kremu z granatów, owoców i chrupkiej góry – czyli jak przygotować pyszny i zdrowy deser.
Składniki na 3 porcje dania deser z granatów :
Posypka:
- ¼ szklanki płatków owsianych
- ¼ szklanki płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru
Na małym ogniu, na patelni teflonowej smażymy płatki owsiane z jedną łyżką cukru. Cały czas mieszamy tak aby płatki lub cukier się nie przypalił. Prażymy do momentu, aż całość nabierze złotego koloru. Tak samo postępujemy z płatkami migdałowymi. Po uprażeniu mieszamy płatki migdałowe z owsianymi i odstawiamy do wystygnięcia.
Warstwa malinowa:
- 1 szkl. malin (jeżeli używamy mrożonych – rozmrażamy)
- 2 łyżeczki cukru pudru
Maliny delikatnie ugniatamy i mieszamy z cukrem.
Warstwa jogurtowa:
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru pudru
Jogurt mieszamy z cukrem i schładzamy.
Warstwa kremu z granatów:
- 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl. śmietany kremówki
- Pestki z 1/2 granata
- 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka
Pestki granata i 2 łyżki cukru pudru umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu. Przecedzamy przez sitko tak aby uzyskać jedynie sok i miąższ a pozbyć się twardych pestek. Studzimy. Śmietanę ubijamy. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i ubijamy jeszcze przez chwilę. W misce delikatnie mieszamy ubitą śmietanę, jogurt i ostudzony sok z granatów. Chłodzimy.
Warstwa owocowa:
- 1/2 szkl. malin
- Pestki z 1/2 granata
W kieliszkach (pucharkach) układamy wszystkie warstwy. Zaczynamy od musu malinowego, następnie warstwa jogurtowa, krem z granatów, warstwa owocowa (czyli mieszanka pestek granatów i malin) a na końcu chrupiąca posypka.
Popijamy oczywiście sokiem z granatów Grante.
Smacznego!!