Kremowy deser czekoladowy z tofu – bez glutenu, laktozy i drożdży!
Ten przepis świetnie nadaje się dla wszystkich amatorów słodyczy – a także dla alergików. Nie zawiera glutenu, laktozy ani drożdży, jest prosty w przygotowaniu, oryginalny i efektowny.
Ilość porcji 4. Czas przygotowania ok 80 min.
Składniki na Kremowy deser czekoladowy z tofu
- 100 g bezglutenowych biszkoptów 3Pauly
- 400 g tofu
- 150 g ciemnej czekolady
- 2-3 łyżki syropu ryżowego lub miodu
- Chili w proszku (opcjonalnie)
- Dowolne owoce i cynamon do dekoracji
Przygotowanie:
- Zblendować tofu na gładko
- Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i delikatnie wymieszać z tofu
- Dodać syropu ryżowego lub miodu i doprawić odrobiną sproszkowanego chilli
- Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na ok godzinę
- Pokruszyć biszkopty i wyłożyć na spodzie w naczyniach deserowych
- Krem wyciągnąć z lodówki przełożyć do deserówek, ozdobić owocami i cynamonem