Dla wegetarian: Kremowe risotto z grzybami
Składniki na danie: Kremowe risotto z grzybami
- 2 łyżki masła
- 2 małe szalotki
- 200 g kurek, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 100 g ryżu arborio
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 g twarożku Mój Ulubiony
- parmezan do posypania
- natka pietruszki, posiekana
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać posiekane szalotki, zeszklić, dodać kurki, smażyć kilka minut na większym ogniu, dodać wino i dusić jeszcze ok 5 minut, aż wino częściowo odparuje. Przełożyć do innego naczynia, na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła, dodać ryż, podsmażyć chwilę, mieszając, aż zrobi się przezroczysty. Podlewać porcjami bulionu, aż do wchłonięcia. Gdy ryż będzie miękki dodać uduszone kurki, chwilę razem dusić, zdjąć z ognia. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać risotto posypane natką pietruszki i parmezanem.