Kremowa zupa grzybowa z sosem sojowym i pieczonymi orzechami

Kremowa zupa grzybowa z sosem sojowym i pieczonymi orzechami

Składniki na – Kremowa zupa grzybowa z sosem sojowym i pieczonymi orzechami:

  • Garść świeżych  kurek
  • Garść świeżych podgrzybków
  • Kilka świeżych pieczarek
  • Garść suszonych borowików
  • Kawałek masła
  • 80 ml śmietana 30 %
  • 2-3 łyżki kwaśniej śmietany 18 %
  • 1-2 średnie ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • Sos sojowy Kikkoman
  • Garść orzechów laskowych
  • Natka pietruszki
  • Olej rydzowy
  • Czarny pieprz

Wykonanie:

Grzyby suszone namoczyć na godzinę w zimnej wodzie. Ugotować, wywar zachować. Świeże grzyby dobrze oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę, czosnek, ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć  krótko na maśle. Dodać pokrojone w kawałki świeże grzyby (kilka sztuk odłożyć). Podlać białym winem, po krótkiej chwili wlać wywar z prawdziwkami i około pół litra wody. Gotować kilkanaście minut. Całość zmiksować. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odłożone grzyby pokroić na cienkie paski. Przesmażyć krótko na maśle, do momentu aż się ładnie skarmelizują. Układać po kilka plasterków na każda porcję zupy razem z łyżeczką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Całość skropić jeszcze kilkoma kroplami oleju rydzowego.

 

 

Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (230 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...