Kremowa zupa grzybowa z sosem sojowym i pieczonymi orzechami
Składniki na – Kremowa zupa grzybowa z sosem sojowym i pieczonymi orzechami:
- Garść świeżych kurek
- Garść świeżych podgrzybków
- Kilka świeżych pieczarek
- Garść suszonych borowików
- Kawałek masła
- 80 ml śmietana 30 %
- 2-3 łyżki kwaśniej śmietany 18 %
- 1-2 średnie ziemniaki
- 1 biała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 ml białego wina
- Sos sojowy Kikkoman
- Garść orzechów laskowych
- Natka pietruszki
- Olej rydzowy
- Czarny pieprz
Wykonanie:
Grzyby suszone namoczyć na godzinę w zimnej wodzie. Ugotować, wywar zachować. Świeże grzyby dobrze oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę, czosnek, ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć krótko na maśle. Dodać pokrojone w kawałki świeże grzyby (kilka sztuk odłożyć). Podlać białym winem, po krótkiej chwili wlać wywar z prawdziwkami i około pół litra wody. Gotować kilkanaście minut. Całość zmiksować. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odłożone grzyby pokroić na cienkie paski. Przesmażyć krótko na maśle, do momentu aż się ładnie skarmelizują. Układać po kilka plasterków na każda porcję zupy razem z łyżeczką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Całość skropić jeszcze kilkoma kroplami oleju rydzowego.
Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.
Zupa na pewno pyszna, ale ja nie lubię dodawać orzechów, migdałów itp. do zup.
Ja też wolę klasyczne zupy.
A ja myślę, że to bajeczny smak. Może nie na co dzień, ale na wykwintna kolację jak najbardziej!
hey hey! uwielbiam zupy krem, a do tego kikkoman develey rewelacyjnie pasuje i urozmaica smak niejednej zupy jak i dania. Moje ulubione połączenie to zupa pomidorowa z dodatkiem sosu sojowego bądź risotto z kaczką i gotowaną gruszką, a wszystko polane odrobiną kikkomana, przepyszności 😀
uwielbiam grzyby w zupie.
Wygląda przepysznie. Świetny przepis.
ciekawa propozycja
zjadła bym
Nigdy nie jadła,ale na pewno pyszna. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
Ciekawa , chociaż niezbyt klasyczna propozycja . Jednak uwielbiam zupy grzybowe , zarówno ze świeżych , mrożonych , jak i suszonych grzybów . Chętnie spróbuję z dodatkiem orzechów .