Kremowa zupa grzybowa z sosem sojowym i pieczonymi orzechami

Kremowa zupa grzybowa z sosem sojowym i pieczonymi orzechami

Składniki na – Kremowa zupa grzybowa z sosem sojowym i pieczonymi orzechami:

  • Garść świeżych  kurek
  • Garść świeżych podgrzybków
  • Kilka świeżych pieczarek
  • Garść suszonych borowików
  • Kawałek masła
  • 80 ml śmietana 30 %
  • 2-3 łyżki kwaśniej śmietany 18 %
  • 1-2 średnie ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • Sos sojowy Kikkoman
  • Garść orzechów laskowych
  • Natka pietruszki
  • Olej rydzowy
  • Czarny pieprz

Wykonanie:

Grzyby suszone namoczyć na godzinę w zimnej wodzie. Ugotować, wywar zachować. Świeże grzyby dobrze oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę, czosnek, ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć  krótko na maśle. Dodać pokrojone w kawałki świeże grzyby (kilka sztuk odłożyć). Podlać białym winem, po krótkiej chwili wlać wywar z prawdziwkami i około pół litra wody. Gotować kilkanaście minut. Całość zmiksować. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odłożone grzyby pokroić na cienkie paski. Przesmażyć krótko na maśle, do momentu aż się ładnie skarmelizują. Układać po kilka plasterków na każda porcję zupy razem z łyżeczką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Całość skropić jeszcze kilkoma kroplami oleju rydzowego.

 

 

Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (176 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  28 listopada 2014 13:48

    Zupa na pewno pyszna, ale ja nie lubię dodawać orzechów, migdałów itp. do zup.

    Odpowiedz
  2. martucha180  28 listopada 2014 18:51

    Ja też wolę klasyczne zupy.

    Odpowiedz
  3. bbo  28 listopada 2014 20:24

    A ja myślę, że to bajeczny smak. Może nie na co dzień, ale na wykwintna kolację jak najbardziej!

    Odpowiedz
  4. caroline81  22 stycznia 2015 10:56

    hey hey! uwielbiam zupy krem, a do tego kikkoman develey rewelacyjnie pasuje i urozmaica smak niejednej zupy jak i dania. Moje ulubione połączenie to zupa pomidorowa z dodatkiem sosu sojowego bądź risotto z kaczką i gotowaną gruszką, a wszystko polane odrobiną kikkomana, przepyszności 😀

    Odpowiedz
  5. Sylwia  24 lutego 2015 19:13

    uwielbiam grzyby w zupie.

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  13 kwietnia 2015 11:39

    Wygląda przepysznie. Świetny przepis.

    Odpowiedz
  7. xtina120  5 października 2015 11:33

    ciekawa propozycja

    Odpowiedz
  8. luna341  2 sierpnia 2016 17:24

    zjadła bym

    Odpowiedz
  9. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:48

    Nigdy nie jadła,ale na pewno pyszna. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany