Kremowa zupa grzybowa z sosem sojowym i pieczonymi orzechami
Składniki na – Kremowa zupa grzybowa z sosem sojowym i pieczonymi orzechami:
- Garść świeżych kurek
- Garść świeżych podgrzybków
- Kilka świeżych pieczarek
- Garść suszonych borowików
- Kawałek masła
- 80 ml śmietana 30 %
- 2-3 łyżki kwaśniej śmietany 18 %
- 1-2 średnie ziemniaki
- 1 biała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 ml białego wina
- Sos sojowy Kikkoman
- Garść orzechów laskowych
- Natka pietruszki
- Olej rydzowy
- Czarny pieprz
Wykonanie:
Grzyby suszone namoczyć na godzinę w zimnej wodzie. Ugotować, wywar zachować. Świeże grzyby dobrze oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę, czosnek, ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć krótko na maśle. Dodać pokrojone w kawałki świeże grzyby (kilka sztuk odłożyć). Podlać białym winem, po krótkiej chwili wlać wywar z prawdziwkami i około pół litra wody. Gotować kilkanaście minut. Całość zmiksować. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odłożone grzyby pokroić na cienkie paski. Przesmażyć krótko na maśle, do momentu aż się ładnie skarmelizują. Układać po kilka plasterków na każda porcję zupy razem z łyżeczką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Całość skropić jeszcze kilkoma kroplami oleju rydzowego.
Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.